29 Март 2024

Вие сте тук

Емблематични брюкселски ресторанти фалират заради корона кризата

25.02.2021
Десетки заведения може да не отворят врати след разхлабване на мерките срещу Ковид-19

Десет емблематични  ресторанта в Брюксел предстои да бъдат закрити, след като собствениците им са принудени да обявят фалит, съобщи The Bulletin,  издание на международната общност в белгийската столица. Всички те принадлежат на компанията WCO и са разположени на ключови места в града – централния площад Grand’Place, в района на Gare du Nord (Северната гара) и пр.

 

В същото време италианският ресторант „Примо“, който се намира в така наречения Квартал  на ЕС в Брюксел е поредният, който затваря врати. Както посочва БТА, преди окончателното сбогуване с клиентите обаче той бе опакован а-ла Кристо.


Пред доскорошния вход на заведението е окачена табела, чийто надпис гласи: "Разбираме важността на всяко нещо, когато го изгубим. В посвещение на Кристо и Жан-Клод". Фасадата на ресторанта е опакована в оризова хартия, закрепена към сградата с оранжеви ластици.
Доскоро ресторантът бе сред любимите места на европейските чиновници заради добрата кухня и близостта с Европейската комисия и Съвета на ЕС. Днес това е поредното заведение, чиито собственици или наематели напускат района заради обезлюдяването, дошло с пандемията.

 

Кварталът на ЕС в Брюксел може никога повече да не е същият. След втория локдаун той вече е коренно различен, пише на свой ред Politico.

 

Тротоарите вече не са оживени и улиците не са задръстени от трафик. Кварталът се е превърнал в призрак.  Държавните служители в ЕС работят предимно от вкъщи, а не от офиса; автомобилите остават паркирани; много кафенета и ресторанти са затворени, а някои никога няма да отворят отново, прогнозира изданието.

 

Според местните жители, а дори и властите, и след като Белгия отмени мерките  за коронавируса,  районът никога няма да възвърне някогашния си блясък и оживление.

 

Работата от разстояние е направила истинска революция - дори институциите на ЕС, които не са известни с бързо възприемане на промените, започнаха да преосмислят как ще работят в бъдеще. Коронавирусът  накара местните туристически организации да помислят как могат да променят бизнеса си. Според Патрик Струеленс, старши съветник в Visit Brussels, главния туристически офис на белгийската столица, е трудно да се гадае какъв ще е дългосрочният ефект от ковид кризата, но предполага, че дистанционната работа ще се наложи.

 

Няма ги около 50 000 държавни служители от институциите на ЕС, към които трябва да прибавим същия брой лобисти и служители в НПО, както и многобройни журналисти, отразяващи работата на институциите.

 

Ефектът от двата локдауна се оказа опустошителен за туристическия бранш и търговията, като първо затвориха ресторантите и баровете, а след това и магазините.

 

427 предприятия са фалирали в резултат на първото затваряне, по данни на Hub.Brussels , Агенцията за подкрепа на бизнеса в Брюксел. Тази цифра може да се увеличи, тъй като много фирми са получили спешна финансова помощ, за да се опитат да останат на повърхността. 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed