28 Март 2024

Вие сте тук

Френски десант за операция Goût de France

03.02.2016

Франция  е на път да завоюва света чрез международна операция, която ще се състои за втори път тази година. Не със силата на оръжието, а със силата на ножа и черпака френската гастрономия ще дебаркира на 21 март в  1500 ресторанта в света  в деня на френската кулинария.

 

За предстоящата операция съобщи шефът на френската дипломация Лоран Фабиюс.  «Целта на Goût de France е да разпространява познания за френската кулинария в цял свят. Това обаче е задача не само на френските готвачи, но и на онези, които са получили образованието си във Франция и остават верни на принципите на френската гастрономия, каза той. Според първия френски дипломат те са истински посланици на Франция по света“, писа RFI.

 

Фактът, че масата е оръжие на дипломацията, е бил известен на френските топ-готвачи още по времето на Антонин Карем, „готвача на кралете и краля на готвачите“.  Когато през 1814 г френският министър Талейран трябвало да подпише договора за капитулацията на Франция, той поканил Карем да приготви вечеря за руския император Александър Първи, надявайки се да постигне по-добри условия, благодарение на изисканата френска кухня. Самият Талейран също бил любител на гастрономията, за когото злите езици твърдели, че сосът е единственият стопанин, комуто той никога не изневерил.

 

На датата 21 март над 1500 ресторанта едновременно ще приготвят френски обед. На пет континента ще се трудят готвачи, които искат да представят на посетителите на ресторантите си истинско френско меню. Не е задължително в него да бъдат включени типични френски ястия, нито пък е задължително да бъдат френски рецептите и продуктите. Трябва обаче менюто да следва правилата на френската гастрономия, включена в списъка на нематериалното наследство на ЮНЕСКО през 2010 г. и да включва аперитив, предястие, основно ястие, сирене и десерт.

 

В програмата могат да участват както ресторанти висока кухня, така и обикновени заведения. Условието е 5% от приходите да бъдат дарени на местна благотворителна организация. Журито, което подбира участниците, се оглавява от Ален Дюкас и включва топ шефове от Италия, Япония, Мароко и др. държави.

 

 

 

През миналата година в събитието участваха 1300 ресторанта в света, които посрещнаха над 100 хиляди гости.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed