23 Апр. 2024

Вие сте тук

Румънците – с най-много награди на Балканската кулинарна купа

18.05.2015

Участниците от Румъния спечелиха най-много награди на приключилия снощи Първи международен кулинарен турнир "Изкуството на храната в хотела" в курорта Слънчев бряг. Домакин на събитието беше хотелМаджестик“.

 

По време на тридневната надпревара кулинари от България, Румъния, Хърватия, Сърбия, Македония, Словакия и Черна гора

премериха черпаци и кулинарни сили в първото по рода си състезание „Изкуството на храната в хотела“. Надпреварата бе в три категории -  карвинг, индивидуално и отборно тървенство.

 

Оспорваната надпревара в индивидуалното състезание за тристепенно меню на морска тематика (салата, предястие, основно) изведе напред Луциян Шмит от Румъния, който грабна златния медал в категорията. Пак Луциян, но в екип с Кристиян Замфир от Румъния спечелиха купата и златните медали в отборната надпревара за петстепенно хотелско меню (супа, салата, предястие, основно и десерт).

 

Александър Калянович показа най-прецизни умения и фантазия в индивидуалното състезание по карвинг и заслужено се окичи със златото в категорията. При екипната работа за декориране на плодове и зеленчуци най-добри бяха Ангел Боралиев и Янка Сотирова.

 

 

Студентът от Сърбия Александър Килянович спечели златния медал с карвинг творбите си. Неговата майсторска резба върху диня му донесе най-много гласове на журито. Отборното отличие в същата категория отиде при Янка Сотирова и Ангел Боралиев, а голямата награда в отборното готвене спечели единият от двата отбора на Румъния. Румънският готвач Кристиян Замфери стана победител в индивидуалната надпревара, посветена на рибата и морските дарове. Кулинарите от северната ни съседка спечелиха общо и най-голямброй медали – златни, сребърни и бронзови.

 

Всички участници си тръгнаха с многобройни награди, осигурени от спонсорите. Фактът, че подобно международно състезания се провежда за пръв път у нас вече е голям успех. Итересът към първото издание на Балканската кулинарна купа гарантира силно участие през следващите години, смятат организаторите – шеф-готвачите Веселина Славкова и Валери Нешов.

 

Според Юлия Драгут, ръководител на двата румънски отбора, участващи в състезанието и член на международното жури, борбата е била доста оспорвана. Доведох най-добрите си състезатели, защото предварително никога не знаеш с какви съперници ще се бориш, а искахме да се представим достойно, каза тя пред THExperts. По думите й подобно състезание е изключително полезно, тъй като дава възможност на представители на различни кулинарни школи да си сверят часовниците. Кулинарията на балканските държави много си прилича, но всяка държава има свои вкусови особености, които не се срещат в останалите. Затова определението "балканска" кухня дава само най-обща представа какво може да очакват чуждестранните туристи. Различията са обусловени от исторически причини и са може би дори повече, отколкото приликите, смята шеф-готвачът. Според нея това обаче е само още едно предимство за всяка от балканските държави. Много е важно, че говорим не просто за национална кулинария, а за храната в хотела, тъй като всяка от държавите има амбицията да продължи да се развива като туристическа дестинация. Това, което видяхме, доказва, че храната в хотела може да бъде качествена, разнообразна и полезна и в никакъв случай не може да се характеризира като скучна и еднообразна, категорична е Юлия.

 

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed