26 Апр. 2024

Вие сте тук

Николина Ангелкова: Прекатегоризацията да отпадне

23.05.2017

 

Прекатегоризацията на туристическите обекти най-вероятно ще отпадне. Това предвижда проектът на Актуализираната национална стратегия за устойчиво развитие на туризма в България 2014-2030 г., който се дискутира днес. Според министъра на туризма Николина Ангелкова това ще повиши качеството на продукта заради завишения контрол и конкуренцията. В този план за действие ще бъде поместено и създаването на туристически инспекторат като звено към Министерството на туризма.

 

Предвижда се и допълнително облекчение за получаването на голяма част от документите, които се изискват. Те ще могат да бъдат набавяни по служебен път от екипа на МТ, поясни министърът. Така се спазва и един от ангажиментите на правителството за облекчаване на административната тежест за бизнеса. Николина Ангелкова добави, че се обмисля възможността категоризацията на местата за настаняване да бъде комплексна, а не да се категоризират отделните обекти вътре – лоби бар, ресторант и т.н.  По този начин няма да има хотели с четири звезди, а ресторантите да са с две.

 

 

Основната цел на Министерството на туризма е България ни да бъде целогодишна устойчива туристическа дестинация и да е в топ 5 на страните от Югоизточна Европа. „Тази цел е реално постижима, но само ако работим както досега, с обединените усилия на държавата, местната власт и бизнеса“, подчерта Ангелкова.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed