29 Март 2024

Вие сте тук

Гръцки вкусове и аромати на СИХРЕ

07.11.2013

Как за минути може да се приготви вкусно ястие от средиземноморска риба и морски дарове демонстрира гръцкият готвач Константинос Басалос. Той бе гост на щанда на Гърция на изложението СИХРЕ 2013, което се провежда от 6 до 9 ноември в Интер Експо Център в София.

 

Ястието е с типични гръцки продукти, макар и с леко френска нотка, поясни готвачът. Отначало се сотира на слаб огън в масло чесън, след което се добавя лук. Не бързаме и не включваме силен огън, защото за хубавото ястие са нужни търпение и любов, добавя майсторът. Следваща стъпка е добавянето на сухо бяло вино, а за да се сгъсти сосът – и малко брашно. Разказва за отколешната гръцка традиция преди да се седне на богата трапеза да се полее малко вино. Затова и тук правим същото, казва готвачът.

 

За да се разкрие палитрата на вкусовете, в рибен бульон се разтваря предварително малко шафран – най-скъпата подправка в света. Освен, че придава красив цвят на ястието, той е и афродизиак,разказва Басалос. По думите му името на подправката, което на латински е crocus, идва от едноименна гръцка област. Добавя се  цедено кисело мляко, а накрая нарязани на ситно домати, парченца риба, които той внимателно едно по едно слага в тигана, и магзаноз. Още осем минути, и ястието е готово.  

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed