26 Септ. 2022

Вие сте тук

Франция иска багетата да бъде обявена за част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО

13.01.2018

Скромната багета със златистата си хрупкава коричка е предмет на завист по целия свят, заяви френският президент Еманюел Макрон, призовавайки тестеното изделие да бъде включено в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство, предаде ДПА.

 

Той подкрепи искане на френските пекари, според които френската багета не отстъпва с нищо на неаполитаската пица например, която през декември  беше добавена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.
Трябва да запазим съвършенството на багетата и умението да я приготвяме и затова тя трябва да бъде включена в списъка на световното културно наследство, заяви Макрон, цитиран от радио "Европа 1".


Багетата е част от ежедневието във Франция и има специална история, допълни държавният глава.

Френските пекари бяха вдъхновени от успеха на италианските си колеги, които през миналия декември успяха да настоят за включването на неаполитанската пица в списъка на световното културно наследство. Според тях едно хлебно изделие не може да се нарича багета, ако само я наподобява по външен вид. Според французите е много важно да се запази рецептата на истинските багети. Собствениците на частни пекарни изразиха безпокойство заради масовата продажба на имитации на багети.

 

Почти невъзможно е да не изпаднеш в ярост, когато виждаш с какво качество е хлябът, който се продава в супермаркетите. Там го доставят замразен, карат го от Румъния или кой знае откъде, нищо не се прави според правилата на хлебопекарното изкуство, заяви в интервю за сайта Atabula шефът на Националната конфедерация на френските пекари и сладкари Доминик Анракт.

 

При кандидатстването за списъка на ЮНЕСКО Италия описа неаполитанската пица като кулинарно умение, предавано от поколение на поколение. Подчертано бе майсторството и културното значение на пицаря.


По думите на Макрон след успеха на италианците, френските пекари се питат защо и тяхната багета не бъде призната.
И са прави, отбеляза президентът.

 

Целта на списъка на културното наследство на ЮНЕСКО е запазване на традициите в условията на глобализация. Комитетът на световната организация се събира всяка година, за да определи кои от представените от различните държави традиции са достойни да бъдат включени не ЮНЕСКО.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed