Министерството на земеделието и храните обмисля специално обозначаване върху етикетите на пресните храни, които да са превозвани не повече от 150 км до магазина. Освен това ще се създават и нови стандарти - за традиционните български консерви, които да продължат тези на хляба, млечните и месните продукти. Това каза пред журналисти днес министър Димитър Греков.
Турският институт по стандартизация е започнал да издава сертификат за допустимост на продуктите съобразно изискванията на исляма (т.нар. халал), съобщава "Хюриет дейли нюз".
В момента се разработват нови стандарти за професия „Готвач“. Това съобщи Магдалена Станулова, експерт в Министерството на образованието, по време на кръгла маса по въпросите на образованието в кулинарията. Стандартите се разработват с помощта на консултанти от Германия и с участието на професионалисти в бранша. Идеята е да се подобри качеството на професионалното образование. Когато проектът е готов, той ще бъде качен на сайта на министерството за обсъждане от представителите на бранша.
Създаване на специален стандарт за паметниците на културата на открито предложи пред "Дарик" директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов.