на
ИНТЕРФУД и ДРИНК, МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК,
САЛОН НА ВИНОТО
От 7 до 10 ноември 2012 г. пет водещи специализирани изложби от хранителната индустрия представят най-добрите и оригинални храни, напитки, опаковки, машини и технологии от различни страни по света.
Организатори са Асоциацията на месопреработвателите в България, Асоциацията на млекопреработвателите в България, Националната асоциация на млекопреработвателите, Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, Националната лозаро-винарска камара и Агенция Булгарреклама.
Български и чуждестранни компании представят разнообразни храни и напитки - месни изделия и деликатеси, мляко и млечни продукти, хляб, хлебни и сладкарски изделия, консервирани храни, вино, спиртни, безалкохолни и други напитки. Експонирани са суровини, материали, консумативи, опаковки, нови машини, технологии, оборудване, уреди за контрол и анализ, системи за управление на технологичните процеси, които са определящи за високите стандарти в индустрията. Оригинални подправки, овкусители, ингредиенти и други добавки помагат за по-богатия асортимент и вкусовите качества на произвежданите храни.
240 директни изложители представят експонатите на 510 изложители и подизложители (производители, представители, търговци) от България и 33 други държави, сред които Италия, Германия, Турция, Франция, Испания, Гърция, САЩ, Полша, Холандия, Швейцария, Унгария, Турция, Япония и други страни.
85 фирми, т.е. 35%, са нови участници в изложенията.
Колективно участие имат фирми от Италия (“Spazio Italia”), Унгария и Гърция. Национално представени са фирми от съседна Турция.
Оферти за бизнес и приятни дегустации ще покажат най-силното от националната кухня на участниците.
Асоциацията на конвивиумите на SLOW FOOD в България ще насочи вниманието и потребителската култура към родните кулинарни съкровища - зеленото сирене от с. Черни Вит, смилянски фасул, троянски мед, навпавок, домашно сладко от горски плодове от Ковачевица и др.
За първи път фирмите от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци ще презентират продукти на общ щанд с 30-минутни дегустации. Ще има и дегустации на „Кетчуп класик” и „Конфитюр от рози” под мотото: „Да преоткрием традицията”.
За трета година “БИО ЗОНА”, организирана съвместно с Българска Асоциация Биопродукти и Асоциация на биотърговците в България, поставя на фокус сертифицираните храни, напитки и други продукти на биологичното земеделие, като грижите за развитието на пазара днес и в перспектива ще бъдат дискутирани на Конференция БИО ЗОНА 2012 на тема “Предизвикателствата пред био сектора на прага на новия програмен период на ОСП 2014-2020 г.” Картината на изложенията обогатяват и все по-търсените храни и напитки за здравословно хранене от ЗОНАТА ”ДИЕТА & ФИТНЕС”.
Богатата съпътстваща програма на изложенията включва В2В събития за браншовете – срещи с организации от месната индустрия на Англия, делегации от Йордания и от град Айдън, Турция, Унгарски икономически форум, Бизнес форум, организиран от посолството на Южна Африка, конференции, презентации и др.
“Лаборатория за италиански вкус“ ще изкушава с продукти от италианската кухня - типични ястия от различни региони на страната, тестени изделия с отлични позиции в менюто, известни италиански вина, кафе и други продукти, чийто вкус говори за Италия.
За пети път конкурсът “Златен медал с диплом” за качествени готови храни, напитки и/или добавки ще отличи най-добрите. За посетителите и гостите на изложбите е ежегодно организираният Конкурс на потребителя.