05 Май 2024

Вие сте тук

The Time: Почивката на Бали може да бъде опасна

11.05.2011

bali monument

 

Почивката на индонезийския остров Бали, който от години е сред най-търсените туристически дестинации, може да бъде опасна заради неблагоприятната екологична обстановка, предупрежвата списание Time.

Според изданието ежегодните мусонни дъждове за пореден път за влошили екологичната обстановка на острова. В резултат на продължителните валежи стените на древните паметници се покриват с мъх, реките излизат от бреговете, измивайки купища боклуци по пътя си и отнасяйки нечистотиите в океана.

Затова водата на плажа Кута буквално се пени, превръщайки се в питателна среда за болестотворни бактерии. Този състав на морската вода не само убива планктона, но и представлява сериозна опасност за здравето на човека. Според авторите на статията 30-минутно пребиваване във водата може да доведе до поява на кожни инфекции, но властите на острова не предупреждават туристите за това.

Освен това по данни на списанието на острова има и други проблеми, свързани с екологията – недостиг на прясна вода, несъбран боклук, пречиствателни станции, чийто капацитет не позволява качествено очистване на водата. Заради замърсеността си островът наподобява не райски остров, а мръсната столица на Индонезия Джакарта.

Според специалистите проблемът е в нарасналия над два пъти туристопоток, предизвикал масово строителство на хотели и атракционни съоръжения, при което развитието на инфраструктурата е занемарено. Списанието цитира мнение на маркетинг директора на Асоциацията на хотелите на Бали Рон Номура, според когото инфраструктурата значително изостава от строителството.

Проблемите са добре известни на местната администрация. Губернаторът на Бали Мангку Пастика през януари 2011 г. Е наложил забрана за строителство на обекти в няколко населени места, мотивирайки действията си с това, че не иска островът да се превърне в суха земя, презастроена с безлични сгради.



Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed