29 Апр. 2024

Вие сте тук

6,5% ръст на въздушния трафик през 2015 г

06.02.2016

Въздушният пътнически трафик е скочил с 6,5% през 2015 година спрямо предходната, благодарение най-вече на спада на цените на самолетните билети, обяви Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA), цитирана от АФП.


"Много добрите резултати, които бяха отчетени миналата година, въпреки скованата икономическа конюнктура, потвърждават силното търсене в сектора на въздушния транспорт", заяви Тони Тейлър, генерален директор на МАВТ.


Това е най-силното увеличение на трафика на пътници от 2010 година, превишаващо дори средното през последните 10 години от 5,5%о, се посочва в комюнике на асоциацията. Тя обединява близо 260 авиокомпании по света.


Според МАВТ спадът на цените на билетите, оценяван на близо 5% спрямо 2014 година, е допринесъл до голяма степен за този добър резултат.


В същото време капацитетът на авиокомпаниите се е увеличил с 5,6%, а заетите места в самолетите са нараснали с 0,6%, за да се стигне до рекордно равнище от 80,3%.


Най-силно увеличение на пътническия трафик е отчетен от компаниите от Близкия изток (+10,5%), следвани от авиопревозвачите от Латинска Америка (+9,3%). Азиатско-тихоокеанският район, който представлява една трета от глобалния трафик, е на трето място с увеличение от 8,2%.


МАВТ посочва, че доброто здраве на въздушния транспорт е допринесло през миналата година за развитието на световната икономика. Асоциацията обаче изразява съжаление от подхода на "някои правителства, които продължават да мислят, неправилно, че стойността на таксите, които могат да бъдат налагани на въздушния транспорт, са по-важни от печалбите - икономически и социални, произтичащи от този трафик".


МАВТ критикува решението на Италия да наложи такса от 33 до 38% на италианските летища. "Това ще нанесе удар на конкурентоспособността на италианската икономика, ще намали броя на пътниците с над 755 000 и брутния вътрешен продукт на страната със 146 милиона евро годишно, както и може да доведе до закриването на близо 2300 работни места", допълва асоциацията.

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed