20 Май 2024

Вие сте тук

Чакаме над 1 млн румънски туристи през 2012

18.05.2012

 

С 6% са се увеличили ранните записвания за почивка на румънски туристи  спрямо миналата година. Това заяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов по време на дискусия "Представяне на България като туристическа дестинация" в рамките на Осмата световна среща на българските медии, организирана от БТА в Букурещ.

 

Според Иво Маринов през тази година очакванията са за  6-8% ръст на чуждестранните туристи. По думите му България  все повече се утвърждава  като дестинация с добри цени и условия.  Инвестициите, подобрените инфраструктура и услуги, дават своя резултат, отбеляза той.

 

През 2011 г. България е била посетена от 960 365 румънски туристи, което е увеличение от 4,6% спрямо 2010 г. Иво Маринов съобщи, че с финансиране по ОП "Регионално развитие" се предвижда осъществяването на интегрирана рекламна кампания на родния туризъм в Румъния. По време на форума, на който присъстваха представители на над 20 румънски фирми и медии, зам.-министър Маринов открои основните продукти, които страната ни предлага - морски летни почивки, ски ваканции, културни обиколки, балнео и СПА, голф, селски, приключенски и кулинарен туризъм. По думите на Иво Маринов едни от главните цели са удължаване на престоя на туристите у нас и привличане на транзитно преминаващите през балканския регион.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова представи кандидатурата на общината за Европейска столица на културата през 2019 г. По думите й целта на тази инициатива е освен положителните страни на града, да се говори и за проблемите, като се акцентира върху тяхното решаване. София не би могла да бъде европейска столица, ако продължаваме да говорим за дупки по улицата и бездомни кучета, каза тя. По думите й конкуренцията между българските градове е в полза на всички граждани на тези градове. Ние работим партньорски и търсим възможности да правим консорциуми с други градове, посочи Фандъкова. Тя добави, че има проект на културна стратегия, който вече се обсъжда.

 

За община Велико Търново, която също кандидатства за европейска столица на културата през 2019 г., е приоритет да развива туризма като индустрия, посочи Мариела Цонева. По думите й за периода 2005-2010 г. почти три пъти са нараснали чуждестранните инвестиции в региона. Културният ни капитал е красивата ни природа, богатата ни история и съхранената традиция, отбеляза тя. Ще привличаме все повече младите хора, чрез инвестиции в нетрадиционните форми на туризма, като сватбен туризъм на хълма "Царевец", например, посочи Цонева.

 

Ивелина Радилова представи Балчик с морето, виното, културата, СПА и уелнес туризма. По думите й има огромен интерес на румънски посетители към двореца в Балчик, като от всички посетители, румънците са около 60%. Тя добави, че Балчик има амбицията да се превърне в черноморска столица на културата. Соня Спасова от Българския съюз по баленология и СПА туризъм посочи, че страната ни е на второ място в света като източник на минерални извори. Всичките ни минерални находища се намират в екологично чисти курорти, отбеляза тя. По думите й преобладават горещите води с температура над 37 градуса, като в Сапарева баня се намира единственият гейзер на Балканите с температура 105 градуса. Минералните извори могат да се използват за лечение и почивка.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed