02 Май 2024

Вие сте тук

Френският шеф Пиер Гание затваря ресторанта си в Москва

24.03.2015

Прочутият френски майстор готвач Пиер Гание затваря престижния си тризвезден ресторант "Ле Меню" ("Les Menus"), открит през 2010 година в Москва. Това съобщи Франс прес, позовавайки се на говорителка на луксозния хотел Лоте (Lotte), където се помещава заведението.


Според говорителката ресторантът ще бъде закрит поради изтичане на договора, но руският в. "Ведомости" посочва, че е възможно всъщност престижният клуб да е станал жертва на ембаргото за хранителни стоки от ЕС, въведено от Москва в отговор на западните санкции заради украинската криза. Много от луксозните ястия в Русия се приготвят с вносни съставки.


Пиер Гание е известен със своята молекулярна кухня, а парижкият му ресторант е удостоен с три звезди от кулинарния гид "Мишлен" през 1998 година. Той е един от мнозината прочути западни майстори готвачи, опитали късмета си в Русия през последните десет години в контекста на икономическия бум в страната, подкрепян от високите цени на петрола.


Много от тези опити обаче приключиха с провал. Така например ресторантът Йеровоам (Jeroboam), отворен в луксозния хотел Риц Карлтън (Ritz Carlton) в Москва и ръководен от германеца Хайнц Винклер, беше принуден да затвори врати през 2009 година. Друго заведение - Кумир (Koumir), по лиценз на френския ресторант Троагро (Troisgros), беше открито през 2006 година, но успя да издържи едва една година.


Икономическата криза в Русия, съпътствана от галопираща инфлация най-вече при хранителните продукти и рязък спад на покупателната способност, доведе до затварянето на стотици ресторанти в Москва. Това от своя страна откри възможност за създаване на ново поколение заведения, насочени към местната кухня и качественото хранене.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed