20 Май 2024

Вие сте тук

Туристическият бранш в Русия иска опростяване на визовия режим за чуждите туристи

28.05.2012

Туристическият бранш в Русия е предложил на правителството конкретни мерки за опростяване на визовите процедури за чуждестранни туристи, съобщиха от Руския съюз на туристическата индустрия.


Сред предложените мерки са акредитиране на туроператорите към консулствата на Русия, както и премахване на монопола на визовите центрове и посредниците. Според туристическия бранш компаниите, които отварят визови центрове, завишават тарифите и удължават сроковете за обработка на документите.


Припомня се, че много държави, включени в Шенген, напоследък значително са намалили визовите формалности за граждани на Русия и са започнали да издават многократни шенгенски визи, валидни 6 месеца и повече. Според експерти това ще увеличи броя на руските туристи, пътуващи зад граница, между 20% и 30% тази година.  

 

В същото време не намаляват проблемите, свързани с входящия туризъм. Броят на чужди туристи в Русия явно стагнира, посочват от съюза. Не се увеличава броят на туристите от основни за страната пазари – Германия, САЩ, Великобритания, Испания, Италия, Франция и Австрия. Според официалната статистика с цел туризъм в Русия пристигат не повече от 2 млн души – показател, който е съпоставим с такива държави като Лаос /около 2 млн/, Коста Рика /малко над 2 млн/, Хондурас /2,2 млн/. За сравнение се посочва, че Чехия посреща ежегодно около 6,5 млн туристи, ЮАР – 8 млн, Холандия – 11 млн, Мексико – 22,6 млн, Китай – 56 млн, Франция – 60 млн, САЩ – 80 млн.

 

Според туроператорите всичко това е пряко свързано с тромавите и сложни визови процедури, които трябва да бъдат променени.
Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed