05 Май 2024

Вие сте тук

Скандал с ценен експонат в двореца Топкапъ в Истанбул

03.06.2011

 

Директорът на музея в двореца Топкапъ в Истанбул наредил тронът на султан Селим Трети, който посетителите на музея нямали право дори да докосват, да бъде преместен във ведомственото му жилище, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Министърът на културата Ертугрул Гюнай е наредил да бъде извършена проверка на твърдението, подкрепено от снимки и думите на друг ръководител на музея.

Според публикация във в. "Радикал" директорът на музея Юсуф Бенли наредил тронът на Селим Трети да бъде пренесен от помещението, в което е бил изложен, в предоставеното му в музея жилище. Преместването на безценната вещ било извършено в дъждовно време. В крайна сметка обаче идеята на Бенли не се реализирала, тъй като тронът бил твърде голям, за да влезе през вратата на жилището. След безрезултатния опит тронът бил отнесен в склада на музея.

СиЕнЕн-Тюрк посочва, че дори попзвездата Майкъл Джексън е искал да седне през 1992 г. на трона на Селим Трети, една от забележителностите в музея, които привличат най-голям интерес, но му е било отказано.

Твърди се също, че директорът на музея Топкапъ канил лични гости във вилата на последния турски султан в комплекса на двореца, с които закусвал върху експонатите.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed