02 Май 2024

Вие сте тук

Морски десант на остров „Света Анастасия“

14.06.2013

ostrov Sveta AnastasiaIИстински морски десант бе осъществен тези дни на остров „Света Анастасия“. Едрогабаритни бойни кораби от Военноморската база в Атия бяха използвани да реализиран сложната операция по прехвърляне на тежките строителни машини и инертния материал на емблематичния за бургазлии остров, съобщиха от община Бургас.

 

Причината е продължаващата реконсiтрукция на съществуващите там сгради, благоустрояването на района и ремонтът на пристана, които продължават с пълно темпо. Фирмите, ангажирани с извършване на строителните дейности на романтичното късче земя, се възползват от всеки хубав ден след обилните валежи през последните седмици.

 

В напреднала фаза е работата по реставрацията на всички сгради на острова.

 

Вече са изпълнени грубите мазилки и всички фугировки по фасадите на църквата. Завършени са и вътрешните дървени тавани. В момента се полагат финишните слоеве необходими за художествената реставрация. Готови са още топлоизолациите и ламаринените обшивки по покрива й и се редят керемидите на църквата.

 

Усилено се работи по малката и голяма манастирска сграда. Вътрешните инсталации са напълно готови, възстановени са покривите, както и значителна част от мазилките и обшивките по фасадите им.

 

Положена е част от мрежата за алейно осветление и се работи по благоустрояване на района. Предстои стартиране на строително – монатажните по възстановяване на пристана.

 

Реконструкцията на острова е по проект „Културно-историческото наследство на остров Света Анастасия и град Бургас – атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация”, BG161PO001/3.1-03/2010/008, финансиран по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/3.1-03/2010 „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции” по ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed