29 Апр. 2024

Вие сте тук

Милано привлича туристи и капитали

22.02.2017

Сив и замърсен - така беше описван Милано на фона на вечния Рим. Но докато италианската столица затъва в криза, ломбардският град се е превърнал във важен център, гъмжащ от проекти, които привличат туристи и чуждестранни капитали, пише Франс прес.


"Милано преживява невероятна трансформация. Превръща се в един от най-интересните центрове в международен план", отбелязва Джулиано Ночи, професор по стратегически науки в миланското Висше политехническо училище.


Там се организират все повече и повече събития - седмица на модата четири пъти в годината, салон на дизайна, салон на книгата, организиран заедно с Торино, а вече и седмица на храната. Въпреки все същия смог, тези прояви изтикват на заден план присъщия за него тъжен облик на промишлен град.


"Милано успя да извлече полза от Световното изложение" през 2015 година, посетено от 21,5 милиона души, от които 6,5 милиона чужденци, обяснява Джулиано Ночи. Миналата година, въпреки рекорда от 2015 година, броят на посетителите на града, известен с катедралата си и с прочутата миланска Ла Скала, е нараснал с още 2,07%.


"Милано е входна врата за бизнеса в Италия и една от най-големите зони на икономическо развитие в Европа", отбелязва Ночи. Безработицата в града е 8% при средно равнище от 12 на сто за цялата страна и 10,7% в Рим. Градът и околностите произвеждат 10 процента от италианския брутен вътрешен продукт (БВП). Там се намират централите на една четвърт от италианските банки, а множество други компании са предпочели Милано пред Рим.


Големи многонационални компании, включително китайски, са открили в града научни центрове, сред които Хуавей (Huawei), успоредно с типични предприятия с марката "Произведено в Италия" - от модната до хранителната промишленост и високите технологии.


Ломбардската столица разполага с най-големия конгресен център в Европа и има изключително добри връзки с три летища в района. А общественият транспорт е много добре организиран, за разлика от прочутия хаос по улиците на Рим.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed