27 Апр. 2024

Вие сте тук

Изкуствен пролив ще строят в Истанбул

28.04.2011

Нов пролив, който ще бъде наречен Истанбулски канал, ще бъде построен в Истанбул, съобщи лично премиерът Реджеп Ердоган, цитиран от световните медии..

Каналът ще е построен в европейската част на 15-милиония мегаполис и ще бъде един от най-големите строителни проекти на XXI век, каза той. Идеята е да се намали транспортното натоварване на Босфора, един от най-натоварените проливи, през който всяка година се транспортират 150 млн т нефт.

По думите на ЕрдоганИстанбул ще се превърне в град на две мзорета. На запад, в европейската част, ще бъде построен каналът между Черно и Мраморно морета с дължина 40-50 кг и ширина 150 м, каза Ердоган в Истанбул по време на предизборна кампания във връзка с предстоящите на 12 юри парламентарни избори в Турзия.

"Стамбул превратится в город, через который пройдут два моря. На западе, в европейской части, мы проложим канал между Черным и Мраморным морями протяженностью 40-50 километров", - сказал Эрдоган, выступая в Стамбуле в рамках предвыборной кампании в связи с предстоящими 12 июня в Турции парламентскими выборами.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed