05 Май 2024

Вие сте тук

До 700 млрд евро загуби на Гърция от глобалното затопляне прогнозират учени

02.06.2011


Застрашени са над 1000 км от бреговата ивица

Глобалното затопляне ще струва на Гърция до 2100 година между 436 и 701 милиарда евор в зависимост от мерките, които ще бъдат предприети, сочи проучване на Банката на Гърция, съобщи  АФП.

Проучването е поръчано преди две години от банката на научен колектив. В него се посочват три сценария за отражение на затоплянето, което ще да засегне специално средиземноморските страни, в които се очаква увеличаване на средната температура до 4 градуса и силно намаляване на валежите.
Според най-лошия сцеанрий, без ефикасна борба срещу парниковите газове, затоплянето наред с отражението му върху туризма, ще струва на Гърция около 701 милиарда евро, което е близо три пъти буртния вътрешен продукт на страната днес.

Мерки, позволяващи ограничаване на повишението на температурите до 2 градуса, ще струват на страната до 2100 г. близо 142 милиарда евро, но ще позволят да се намали цената на затоплянето до 294 милиарда евро, което прави обща сума от 436 милиарад евро за този сценарий.

Според междинен сценарий, при който ще бъде даден приоритет на адаптиране към последиците от затоплянето /устройство на градовете и крайбрежните райони, управление на водните и горски ресурси/, цената ще бъде от порядъка на 577 милиарда евро, от които 67 милиарда ще бъдат за взетите мерки.
Христос Зерефос, физик и ръководител на атинската обсерватория, който е координатор на проучването, подчертава уязвимостта на страната от покачване на нивото на Средиземно море, като се има предвид, че Гърция има 16 300 километра крайбрежна ивица. Близо 1000 километра от тази ивица са застрашени, посочва Зерефос.

Ученият обръща внимание, че съществува риск валежите да намалеят с 5 до 19 процента в сравнение със сегашното равнище, докато периодите с висок риск от горски пожари се очаква да се удължат с около четиредесет дни.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу обяви, че ускореното развитие на производство на енергия от възобновяеми източници е сред приоритетите на правителството.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed