20 Май 2024

Вие сте тук

Виена 2012: торти, шампанско и мода под знака на Климт

12.04.2012

 

Не само културният живот, но и кулинарията и модата във Виена през 2012 г са под знака на 150-та годишнина на Густав Климт, австрийски художник символист и основател на школата, известна като Виенски сецесион.


В чест на годишнината винарската къща Schlumberger, производител на пенливи вина, предлага кюве Klimt Edition под името "Целувка", вдъхновено от едноименната картина на художника. Виенският Гранд Хотел пък приготви специално за любителите на сладките изкушения кекс гугелхопф, опакован в кутия, върху която е изобразена „Целувката“. Веригата сладкарници Aida предлага „Кубче на Густав Климт“ - миниторта от бисквитено тесто с тъмна ментова и трюфелова плънка и битер шоколад.


Във витрините на императорската придворна сладкарница Gerstner е изложена „Торта на Климт“. Тортата е от хрупкави орехови блатове, залети с шоколадов крем и тънък слой марципан. Шеф-сладкарят Пиер Ребул от виенското кафене Central е създал два сладки десерта, посветени на годишнината „Орехова целувка на Кмипт“ с крем от млечен шоколад и хрупкави люспи от лешник, както и „Изненадата на Климт“ - карамелено-кафеено-ванилов мус с характерен орнамент. Известният производител на сладка и мармалади Staud's в Годината на Климт пусна в продажба серия от изискани мармалади, като върху капачките на бурканчетата са изобразени сюжети в стил модерн.


Виенският златар Schullin предлага през 2012 г. Верижки, гривни и пръстени с мотиви на Климт. Модниата марка Dirndlherz създава взъхновена от произведенията на Климт рокля-дирндъл, а дизайнерката Анелия Пешев е нарекла дамската си пролетно-лятна колекция "klimt florum".


Австрийският монетен двор в знак на почит към големия художник пусна в обращение талер на Климт. До края на годината ще последва и серия монети, посветени на майстора.


В сувенирните магазини и в музеите се предлагат всевъзможни сувенири, украсени с мотиви на Климт – от чаши за кафе до кърпи, от моливи до книги, пощенски картички, игри, украшения и репродукции на най-красивите картини.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed