29 Апр. 2024

Вие сте тук

6000 австрийски пенсионери ще почиват в Поморие догодина

18.12.2012

Близо 6 000 австрийски пенсионери са дали заявка да почиват в Поморие през пролетта на идната година. Още от сега местните туроператори наблюдават увеличение на ранните записвания, съобщи за БТА, цитирайки  кмета на общината Иван Алексиев.


С 50%  е нараснал броят на туристите, които са почивали в морската община през изминалия летен сезон.  Над 268 хиляди лева повече са събраните приходи от туристически данък и туристически такси в сравнение с миналата година. Туристите, посетили Поморие това лято, са с 41 699 човека повече от тези през 2011 година. 13 805 от тях са българи, 27 894 са били чуждестранните туристи.


Значително е нараснал и броят на декларираните нощувки в община Поморие, които са  с 25 5340 повече през тази година. Увеличен е и броят на категоризираните заведения за хранене и местата за настаняване.


Ръст има и на събраните приходите от посещения на туристите на архитектурно-историческите и културните забележителности на града. Изразходваните средства на общината за туристическа реклама са 15 400 лева, 9 031 лева за участие в туристически борси и 1 500 лева за Туристическия информационен център.


До пролетта на 2013 година трябва да приключат строително-монтажните дейности по проект "Поморие - туристическа атракция, град на солта, древни история и традиции", съобщи още Алексиев. Проектът предвижда изграждане на инфраструктура около музея на солта, паркоустройство в района и атракциони.


90 000 лева са отпуснати за първия етап от рестарвирането и консервацията на една от най-големите в България антични гробници - Поморийската тракийска куполна гробница. Парите са по проект "Виа Понтика". Средствата за археологическия обект  са отпуснати от Министерски съвет. Предвижда се включване и във втория етап на проекта.


Поморийската гробница датира от втори-четвърти век след Христа, с височина осем метра и може да се свърже както с останалите тракийски гробници в България, така и с римската архитектура на мавзолеите. Преплетени са тракийски традиции с римско строителство.


От 14 до 17 май 2013 година Поморие ще бъде домакин на ХVІІІ международен Конгрес на Европейската балнео- и СПА асоциация. За участие в конгреса ще пристигнат над 1 000 представители от различни държави.


От общинския пресцентър съобщиха, че е сключен договор с немски студенти за разработване на маркетингова стратегия на община Поморие в областта на туризма. Предвижда се анализ и оценка на туристическия потенциал на региона, както и популяризиране и реклама сред немски граждани.


Изпратена е заявка за включване на Поморие във Федерацията на Световните туристически градове в Пекин и че е направено инвестиционно предложение от общината за изграждане на понтонен плаж и понтонен кей в южната част на крайбрежната алея.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed