02 Апр. 2020

Вие сте тук

Специален терминал обслужва животни на нюйоркското летище "Кенеди"

13.07.2017

Песента "О соле мио" се носи над загражденията за конете на новия, предназначен само за животни, терминал на нюйоркското летище "Джон Ф. Кенеди".Директорът на терминала Джон Кутичели се кълне, че тази музика успокоява преди полет както хората, така и животните, съобщи ДПА.


"Ноевият ковчег", който бе отворен в края на юни, е единственият в света частен летищен терминал, който работи само с животни, твърдят мениджърите му. Подобни обекти вече има на големи аерогари във Франкфурт и Лондон, например, но те поне частично се управляват от държавата.


Комплексът с площ 16 500 кв метра е разположен на края на летището и построяването му е струвало 65 млн. долара. Той се състои от няколко части - за коне, зона за птици, "оазис за домашни любимци" за малки животни и хотел, наречен "Рай за лапите", който предлага басейн във форма на кокал за кучета и други животни.


Животни от всякакъв вид могат да останат в някоя от тези зони, докато собствениците им пътуват или да бъдат чекирани и качени на самолет или да изчакат следващия полет за прекачаване. Цените за услугите на "Ноевия ковчег" започват от 125 долара.


Терминалът предлага и спешна помощ при отмяна или забавяне на полет или пък ако превозваното животно се разболее.


Някои животни трябва веднага да бъдат поставени под карантина - например екзотични птици от Южна Америка се държат в специални клетки, а за фламингата дори е необходим отделен басейн.


Конете също трябва да бъдат поставени под карантина, преди да влязат в САЩ. Преди отварянето на специалния терминал всичките 8000 коне, които всяка година пристигат и отпътуват от летище "Кенеди", е трябвало да бъдат превозвани два часа на север до Ню Йорк, където да изчакат карантинния период.


Като цяло това са скъпи състезателни коне, основно от Европа, посочва Кутичели. Миналия месец терминалът е приел 120 такива животни.


Тези гости изглежда имат нужда от повече грижи от хората - при пристигането си те получават дезинфекциращо измиване на зъбите, преминават кръвни тестове и биват напръсквани с оцет като защита срещу насекоми.


"Ноевият ковчег" има четири конюшни, всяка с 12 изолирани бокса. Приспособеният за копита под е застлан със слама, а конете се радват на изкуствена дневна светлина и постоянно филтриран въздух.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed