27 Февр. 2024

Вие сте тук

Руските туристи харчат най-много в Турция

13.08.2017

Турските курорти това лято гъмжат от руски граждани. Руска реч се лее по улиците, в заведенията.След близо две години отсъствие заради кризата със сваления руски самолет /поради която миналият туристически сезон на Турция бе мъртъв/, руските туристи отново се изкачиха на първо място по брой на чужденците в Турция през това лято. Преди началото на активния туристически сезон Турция отмени едностранно наложените преди това визи за гражданите на Руската федерация, което улеснява пътуванията на руските туристи.


По данни на турското министерство на туризма през месец юни на тази година 763 727 руски туристи са посетили Турция, което е около 100 000 повече в сравнение със същия период на 2015 г.


Напливът на руските туристи съживи не само курортите, но и търговията.


По данни на турската агенция Tax free Global Blue през месец юли т. г. руските туристи са похарчили суми с 403%  повече в сравнение със същия период на 2015 г. По около 1400 турски лири харчи отделен руски турист за стоки в Турция. Конфекция, часовници, накити, очила, козметика са стоките, които руснаците купуват най-много в Турция. Закупената конфекция възлиза на 2 245 792 турски лири.


По направени разходи по време на почивка в Турция, след туристите от Руската федерация се нареждат китайските туристи, а след тях - туристите от Кувейт, Ирак и Германия.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed