Четиридесет шефа-готвача започват днес надпреварата за спечелване на Национална кулинарна купа на България, която се провежда в рамките на два дни в Пловдив. Организатор е Българската асоциация на професионалните готвачи.
В първия кръг майсторите трябва да приготвят тристепенно меню. На втория етап победителите ще трябва да приготвят ястията си с продукти от "Черна кутия". Най-добрите ще спечелят титлите "Готвач на България 2012" и "Кулинарен отбор на България 2012".
"Пицар и готвач - отборно" е новата тема в конкурса, заимствана от Италия, в която участват в тандем готвач и пицар. Ще бъде присъдена и награда "Пицар на България". Програмата включва и конкурси за "Най-добър млад готвач", "Най-добър млад хлебар-сладкар" и "Най-добър млад сервитьор". Те се организират от Министерството на образованието, младежта и науката в рамките на IV Панорама на професионалното образование. В тях ще участват над 20 младежи. Една от най-атрактивните категории е карвингът - художествена резба върху плодове и зеленчуци. Сръчност и точност изисква и дисциплината "Филетиране на сьомга", а най-добрият ще представи България в международно състезание в Норвегия. Умения и фантазия ще покажат състезателите, конкуриращи се за титлата "Сладкар на България 2012".