05 Дек. 2021

Вие сте тук

Емблематичният парижки хотел "Лютеция" се възражда

11.07.2018
Снимка: 
Хотел Lutetia

Емблематичен хотел с богата история, "Лютеция" отваря отново врати на 12 юли след четири години ремонт, с амбицията да си издейства почетната титла "палас" и да влезе в отбрания кръг на хотелите от високата гама във френската столица. "Лютеция" - хотел, който носи древното име на Париж, вече се отличава с уникалните си предимства.


От 1910 година внушителната му фасада в стил арт деко се издига в квартала Сен Жермен де Пре, срещу "Бон марше", на който дължи съществуването си: Маргьорит Бусико, собственичка на първия Централен универсален магазин във френската столица, е инициаторът за построяването на този хотел, за да могат в него да се настаняват доставчици и клиенти от провинцията.


Титаничните дейности по обновяването на хотела от Бел епок, които са погълнали 200 милиона евро, позволиха "да бъдат преоткрити и реставрирани" оригинални фрески, мозайки, витражи и мазилки, за да "да се покаже всичко, което е било историческо и в същото време да бъде създаден един съвременен хотел", подчертава пред АФП Жан-Люк Кусти, генерален директор на "Лютеция".


Според него "залогът е спечелен и "Лютеция" не е изгубила душата си, а един от големите архитектурни успехи на Жан-Мишел Уилмът е проникването на естествената светлина навсякъде".


В четвъртък, 12 юли, хотелът ще посрещне първите си клиенти за последните четири години в обстановка, която е луксозна и в същото време без излишества: коридори от евкалиптово дърво, басейн с дължина 17 метра в успокояваща полусветлина, полилеи в дискретен стил Арт деко и навсякъде бял мрамор: в стаите всяка вана е била изваяна от монолитен блок с тегло 1,9 тона.


Макар че бирарията на шеф Жерар Паседа ще отвори едва през есента, другите ресторанти вече посрещат клиенти. Сред тях е барът "Жозефин", на чиито стени посетителите могат да видят оригиналните фрески, забравени с десетилетия под слоеве боя и различни тапети. Завръщането към светлината е струвало 17 000 часа труд.


Напълно реновиран, в момента хотелът е класифициран като четиризвезден, но започна процедура за получаване на пета звезда, а след това ще се опита да си издейства и престижното название "палас", каквото имат десет хотела в Париж като "Плаза Атене", "Бристол" или "Пенинсюла".


"Лютеция" е "различно предлагане, което няма задължително да ощети другите "палас"-и, коментира Кристиян Мантеи, генерален директор на Atout France, агенция за рекламиране на френския туризъм в чужбина.


Средна цена 800 евро
Мантеи се спира на "дестинацията Левия бряг и Сен Жермен де Пре с обстановка, каквато не може да се види край другите луксозни хотели в Париж. А "Лютеция" привлича и клиентела, която не би предпочела стопроцентово да отседне в някой "палас".


Според Жан-Люк Кусти "Лютеция" "се отличава много отчетливо с местоположението си", защото другите луксозни хотели се намират на десния бряг на Сена, която разделя френската столица на две. И освен това има "много малка, почти никаква, близкоизточна или руска клиентела, която предпочита "Златния триъгълник" около Шан-з-Елизе.


Миналото на хотела, който от 2010 година е собственост на израелската група Alrov, също е негова отличителна характеристика: по време на Окупацията тук са се помещавали германските разузнавателни служби, "но при освобождаването в хотела са били настанени бежанците от концентрационните лагери, в "Лютеция" са отсядали писатели като Ърнест Хемингуей и Самюъл Бекет, държи да подчертае Кусти.


Когато става дума за цените, "Лютеция" (и неговите 184 стаи и апартаменти) също е "по-достъпен" в сравнение с десния бряг "при средна цена от 800 евро".


Конюнктурата, при която хотелът отново отваря врати, категорично е по-благоприятна за бизнеса, отколкото след атентатите от 2015 година и "Лютеция" има амбицията "до три - четири години да удвои" оборота си, който преди затварянето за ремонта е бил около 30 милиона евро.


Само че освен цифрите Жан Люк Кусти откроява "емоционалната връзка между клиентите и хотела, който прилича на хотелите на брега на морето, наподобяващи пътнически кораби, с много хубави фасади". И припомня, че емблемата на "Лютеция" е като на град Париж - лодка, която е връхлитана от вълните, но не потъва.

 

Източник: Франс прес

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed