08 Дек. 2022

Вие сте тук

Евростат: българинът яде (почти) най-евтиното барбекю в Европа

24.08.2017
Снимка: 
архив

България е една от страните, в които се консумира най-евтиното месо в ЕС, показват данни от анализ на Евростат под надслов "Да си направим барбекю", за цените на пазара на месото през 2016 г.


Българинът харчи средно по 56% на година за консумация на различни видове месо, при среден показател за ЕС - 100 процента, като по-евтино барбекю се открива само в Полша - 53% от средноевропейските цени.


По данни на НСИ през миналата година средната консумация на месо на лице от домакинството е била 32 кг на човек.
Най-предпочитаното за консумация месо от българина остава пилешкото - по 12 кг средно на лице годишно. Следват: свинско - 10 кг, кайма смес - 7 кг, говеждо или агнешко - по 1 кг, от други животни - 2 кг и др.


Продължава тенденцията на спад на консумацията на говеждо и агнешко месо, като причините са по-високите цени на този вид месо, ниската покупателна способност на българите, както и липсата на традиции в консумацията на такова месо, отчитат експерти.


Пак според тях, родното производство на птиче месо задоволява около 60% от пазара на месо у нас и съставлява повече от половината от търсенето на месо в страната. С промишлено производство на птиче месо се занимават над 100 ферми в страната.


Над 60 ферми отглеждат стопанства с по над 1000 животни за свинско месо, а големите производители на свинско с над 20 000 глави са около 5-6, показват данни на експертите.


Според тях консумацията на месо в страната през 2020 г. ще достигне около 38-40 кг на човек от населението.

 

Най-евтино е барбекюто в Полша, най-скъпо - в ДанияПрез миналата година най-скъпо за месо са плащали жителите на Дания - средно по 140%, а най-евтино - в Полша - по 53%, при среден показател за ЕС 100 процента, отчита Евростат.


Все пак европейският рекорд за най-скъпо месо принадлежи на швейцарците - 258% или 158 процента  повече от средния показател за ЕС. Значително над средното за ЕС плащат за барбекю и в Норвегия и Исландия - по 158%.


Сред нашите съседи най-евтино е месото в Сърбия - 54% от средноевропейския показател. В Македония барбекюто е 57%, в Румъния - 59%, в Турция - 60%, а в Гърция - 90% при среден показател 100 процента за ЕС.


Според прогнози на Европейската комисия от края на 2016 г. потреблението на свинско месо в ЕС ще се свива и за това са отговорни вкусовете в по-старите държави членки, в които има вековни традиции в консумацията на говеждо и телешко. Цените на свинското обаче ще продължават да са по-достъпни в сравнение с тези на говеждото и телешкото.
Очаква се през тази година в световен мащаб да бъдат произведени над 70 млн. тона говеждо месо, а свинското месо да си остане най-търсеното червено месо в света с годишно производство от близо 119 млн. тона.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed