26 Апр. 2024

Вие сте тук

Творци от 5 държави на фестивал в Балчик

06.06.2013

Балерина от Австралия ще танцува на кея в Балчик. Куиндел Ортън ще представи данс пърформънс програма на международния фестивал "Процес-пространство", който събра творци на морския бряг в 22-то си издание. Ортън кани публиката на 9 юни в творческа работилница на Първа буна, за да покаже как обикновените движения в ежедневието се трансформират в танца.


Художници и скулптори от България, САЩ, Мексико, Швеция, Сърбия също търсят провокация в мотото на фестивала "18+19=13. Парадокси на морето". Тази "калкулация" е някъде между имагинерното и сетивното, пояснява художничката Пенка Минчева, която твори в Швеция и е съорганизатор на форума. Тя разказва как Хиларио Ортега вае балчишкия варовик не с чук и длето, а е привързал камъка с метално въже. Също като в митологията мексиканският скулптор тегли товара към върха, а резултатът ще бъде как творбата си взаимодейства с природната среда. Участниците ще подредят обща изложба "Скулптура в камък" в художествената галерия в Балчик на 15 юни.


Ева Зиги Бариелунд и Пума Барие от Швеция вече показаха в творческо ателие как се отливат скулптури с малко познатия полимер акристал. Основателят на фестивала Димитър Грозданов пък ще демонстрира пред зрителите как се работи със смола в живописта.
Артфорумът посрещна поредния си празник с новоиздадения каталог "20 години фестивал "Процес-пространство". Във фестивалната колекция вече са включени стотици творби.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed