25 Апр. 2024

Вие сте тук

Туроператорите протестират срещу забраната за групови пътувания

09.04.2021

Асоциацията на българските туроператори  и туристически агенти (АБТТА) изрази протест срещу новите мерки срещу туристически дейности, въведени със заповед на министъра на здравеопазването от 08 април т.г.

 

В поредно отворено писмо ръководството на асоциацията изразява протеста си срещу  изключването на груповите туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина, групови посещения на туристически обекти  и конгресно-конферентни мероприятия и семинари от разрешените прояви.

 

АБТТА изразява решително несъгласие с дискриминационните  ограничения и избирателното отношение към различни икономически сектори на националната икономика.   Туроператорите мотивират несъгласието си с няколко аргумента:

 

  • За разлика от всички останали дейности, от които горецитираната заповед вдига временните епидемиологични ограничения, единствено туристическите пътувания и конферентни събития се провеждат въз основа на внимателна предварително планиранаорганизация.
  • Спецификата на туроператорската дейност позволява реално управление на риска иосигурява възможност за ефективна защитана всички участници в нея по начин, който не можеда бъде гарантиран при никоя от останалите разрешени дейности.
  • Организираните пътувания са с нищожен дял в разпространението на Корона вирус според проучване на авторитетния Роберт Кох институт.Резултатите от него са взети под вниманиеот немското правителство, което разхлаби на мерките по отношение на пътуванията.

 

АБТТА апелира министърът да поеме персонална отговорност за решенията си, които водят до икономически загуби и застрашават един от стълбовете на националната икономика.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed