29 Март 2024

Вие сте тук

Три вулкана изригнаха за един ден в Европа

20.05.2021

Два вулкана в Италия и един в Исландия изригнаха в рамките само на един ден, съобщиха световните медии.

 

Вулканът Стромболи, разположен на едноименен остров в Тиренско море близо до Сицилия изригна с голяма сила, като изхвърли в амтосферата огромен черен дим, пепел, пясък и друг вулканичен материал. Очевидци са запечатали и как на западния склон на Стромболи от кратера започва да се излива лава. На височина около 600 м над морското равнище се е образувал огнен поток, който се стича към морето.

 

За последен път вулканът е изригвал преди по-малко от година, през юли 2020 г. Тогава един турист загина, а няколко бяха ранени. Според сейзмолози такава активност не е наблюдавана през цялата история на наблюдение на вулкана, въпреки че Стромболи е постоянно активен. Той е известен с честите си изхвърляния, които се наблюдават от близките острови.

 

Вулканът е висок 926 метра над морското равнище и над 2000 над морското дъно, има три активни кратера.

 

Малко по-рано изригна вулканът Етна на остров Сицилия. Вулканолозите са фиксировали мощен фонтан от лава на югоизточния склон на планината.  Предишното изригване беше през февруари т.г.

 

Междувременно вулкан изригна и в Исландия. След близо месечна сейзмична активност се наблюдава и вулканична дейност на около 30 км от столицата Рейкявик.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed