20 Апр. 2024

Вие сте тук

STR: нощувките на чужди туристи в Европа ще се възстановят едва към 2024 г.

31.03.2021

Нощувките на чужди туристи в Европа вероятно няма да се възстановят преди 2024 г. Това прогнозира Роберт Росман, управляващ директор на STR, част от групировката CoStars, занимаваща се с анализи и проучвания в хотелиерството. По време на онлайн конференция преди дни той заяви, че все още има значителна несигурност в бизнеса, породена от честите промени в ограниченията, налагани от различни правителства.

 

В същото време експертът очаква, че вътрешният туризъм ще достигне поне нивата от 2020 г. Според него, ако ситуацията се подобри в международен план през 2023 г., ще може да се очаква възстановяване на хотелиерската индустрия на над 85%.

 

Според него прогнозирането никога не е било по-трудно. Както и да се опитват анализаторите да включат максимален брой фактори, все се появява ново ограничение, което няма как да бъде предвидено.  Въпреки че целият бранш иска по-бързо възстановяване, според него спадът в пътуванията в чужбина и тази година ще намали RеvPar на хотелите. Все пак, с напредването на ваксинирането през второто и третото тримесечие на 2021 г. хотелиерската индустрия може като цяло да очаква по-добро последно тримесечие на годината. Той прогнозира през втората половина на т.г. заетостта на хотелите да достигне от 30% до 40% от тази през 2019 г. и 50% до 60% в края на година.

 

В същото време Никълъс Нортъм, изпълнителен вицепрезидент, в международната хотелска компания Interstate Hotels & Resorts  не споделя подобен оптимизъм, очаквайки много трудни 12 месеца.

 

Всичко ще зависи от напредването на ваксинационните програми и отмяната на ограниченията, смята Силвия Пейнтер, вицепрезидент по управление на приходите и ценообразуване в Accor.  Според нея търсенето на ваканционни почивки е толкова силно в момента, че туристите намират начини да пътуват дори по време на ограниченията.

 

Експертите споделят мнението, че търсенето се задържа от ограниченията в пътуванията, налагани от правителствата. Според тях и тази година туризмът ще разчита предимно на вътрешните пътувания, където ги има, въпреки че доверието на гостите нараства с напредването на ваксинациите и отслабване на рестрикциите.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed