25 Апр. 2024

Вие сте тук

София се превърна в европейска столица на бирената индустрия

12.10.2022
Снимка: 
Съюз на пивоварите в България

 Биреният сектор има силен потенциал да стимулира възстановяването на Европа след двугодишната ковид криза. Умереният растеж, който се регистрира, помага да бъдат възобновени повече от половината закрити работни места и да се генерират допълнителни 4 милиарда евро приходи за националните бюджети на страните членки на Европейския съюз.

 

Това стана известно на срещата на Пивоварите на Европа (Brewers of Europe), която се провежда за първи път в България от 10 до 13 октомври т.г. Срещата превърна за три дни София в столица на бирената индустрия.

 

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е домакин на общоевропейския форум, който събира представители на бранша от Стария континент. Организацията Пивоварите на Европа обединява националните асоциации на производителите на бира от 29 Европейски държави. В софийската среща участват представители на 20 страни, както и на петте най-големи мултинационални пивоварни компании.

 

Основните теми, обсъждани на форума са свързани с преглед на икономическите резултати на сектора, с напредъка по доброволните ангажименти на индустрията за прозрачност и отговорност към потребителите и с предизвикателствата, породени от войната в Украйна. В най-голяма степен пивоварните компании имат проблеми с високите цени на газа и електроенергията, както и забавянията в честотата на доставките на суровини и материали.

 

Според генералния секретар на Пивоварите на ЕвропаПиер-Оливие Бержерон недостигът на въглероден диоксид (CO2) заради енергийната криза и съкращаването на производството в някои важни фабрики за торове в Европа са стрес за редица пивоварни. Друг проблем е повишаването на цената на суровините.

 

По данни на Евростат за 2021 г. общо в страните от ЕС са произведени 350 милиона хектолитра бира. Германия продължава да е най-големият производител на пиво в Евросъюза със 75 милиона хектолитра през миналата година, или 23% от общото производство в ЕС. Следват Полша и Испания с по около 37 милиона хектолитра, а на четвърта позиция е Нидерландия. Тези четири страни общо произвеждат 52% от бирата в ЕС. В България производството през 2021 г. е 4 400 000 хектолитра, което й отрежда 14-о място.  

 

,,През последните години се разширява една от най-важните иновации в бранша - сегментът на безалкохолните бири. Интересното е, че дори официалната статистика на Евростат вече разделя произведените обеми бира на алкохолна и безалкохолна“, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ. В страните от ЕС през 2021 г. техният обем вече надхвърля 17 милиона хектолитра (1,7 милиарда литра). В България този тип пиво също бележи динамично развитие. В страната се произвеждат над 15 асортимента безалкохолни и нискоалкохолни бири.

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed