28 Март 2024

Вие сте тук

Шеф на туризма в Украйна ще пристигне на посещение в България

04.06.2021
Снимка: 
Министерство на туризма

Председателят на Държавната агенция за развитие на туризма на Украйна Марияна Олескив  ще пристигне в близките седмици на посещение в България. Тя прие поканата на министъра на туризма Стела Балтова, с която се срещна в рамките на форума на Световната организация по туризъм в Атина. Двете се договориха срещата да бъде проведена в следващите седмици, преди средата на месец юли, съобщи Министерството на туризма.

 

Министър Балтова изтъкна, че Украйна е важен туристически пазар и партньор за България. През 2019 г. Украйна се нарежда на 6-то място от всички страни по брой туристически посещения  у нас - над 471 000 са посетили страната ни с туристическа цел, което е увеличение с 24% спрямо 2018 г. и своеобразен връх за последните 10 години.

 

Българският министър посочи, че от 2018 година са проведени две комуникационни кампании, насочени към пазар Украйна, като втората все още продължава до септември 2021.

 

Министър Балтова и Марияна Олескив обсъдиха започването на редовни сесии на съвместната работна група в туризма. България може да бъде домакин на първата присъствена сесия, ако епидемичната ситуация го позволява, каза българският министър. Ако пък ситуацията не го позволи, двете се съгласиха сесията ще бъде организирана онлайн. Подновено беше и предложението за организиране на двустранен туристически форум в България.

 

В разговора с председателя на Държавната агенция за развитие на туризма на Украйна беше обсъдена и ситуацията със затрудненото транзитно преминаване на украински туристи през Румъния. По-рано, в търсене на решение, министър Балтова обсъди проблема и с румънския държавен секретар с ресор туризъм в Министерството на икономиката Пол Ене.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed