27 Февр. 2024

Вие сте тук

Румънците готови за лятна ваканция в България

19.06.2021

Те биха предпочели България пред Италия, Турция или Испания

 

Близо една пета от румънците биха обмислили пътуване до България с цел туризъм още това лято. Те биха отделили най-много средства на ден - 130 евро, за престой между 10 дни и две седмици, показва социологическо проучване на Галъп, поръчано от Министерството на туризма. То беше представено в Сливен по време на изнесено заседание на Националния съвет по туризъм, съобщи пресцентърът на министерството. 

 

Проучването е направено сред граждани на Румъния, Чехия, Словакия, Сърбия, Украйна и Северна Македония. Изследването показва, че потенциалните гости от тези страни биха предпочели семейна екскурзия, интересуват се повече от цена и качество на туристическия продукт у нас, а страховете им от коронавируса отстъпват на заден план.

 

Сред анкетираните категорично преобладават положителните или дори неутралните нагласи за България, а страната ни изпреварва по предпочитания топ дестинации като Италия, Турция, Испания, Дубай и други.

 

Друг извод е, че високият туристически сегмент, макар не така широко развит, е засегнат по-малко, както и че нишовите сектори в туризма се справят по-добре. Най-оптимистични нагласи за възстановяване на международния туризъм имат украинците.

 

Министър Балтова изрази надежда, че след отварянето на границите с Румъния и Чехия скоро ще има ново облекчаване на мерките в посока по-лесното придвижване на туристите. Тя обобщи пред участниците предприетото за подпомагане на туристическия бизнес в условията на COVID-19, активните усилия по пазари и изтъкна, че мисия и национален приоритет на кабинета е възстановяването на сектора. Към момента целта на България е да стане зелена зона, успоредно с висока степен на ваксиниране, което ще доведе до значително облекчение на пътуванията. Според министъра в момента България има всички шансове това да се случи. Заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов призова бизнеса да се включи активно към определянето на карантинни хотели. Министър Балтова информира форума, че предстои финализирането на подготвяния здравен протокол за действие при случай на заразени с COVID-19 туристи.

 

Друг важен акцент в дискусията бе стимулирането на вътрешния туризъм чрез развитието на туристическите райони. В заседанието на консултативния съвет участие взеха представители на бизнеса, на Организациите за управление на туристическите райони  (ОУТР) и на заинтересованите министерства, които имат пряко отношение и участват в развитието на политиките в сектор туризъм. Те се обединиха около идеята, че трябва активно да се развиват алтернативните форми на туризъм - като здравен и СПА, културно-исторически, селски, уикенд, конгресен и събитиен туризъм, кулинарно-винен. Заместник-министърът на земеделието и горите Георги Събев се обърна към бизнеса и обеща подкрепа за развитието на винения туризъм.

 

Сред участниците беше и заместник-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов. Присъстваха областният управител Минчо Афузов и кметът на Сливен Стефан Радев, които отправиха приветствия към членовете на Националния съвет по туризъм.

 

От името на организаторите на 40 издание на “Монбат Рали Сливен” министър Балтова получи почетен плакет за подкрепата, оказана от Министерството на туризма, което също беше част от наскоро завършилото събитие.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed