29 Март 2024

Вие сте тук

Предстои ремонт на летателното поле на летище София

17.02.2022

Предстои ремонт на зоните за безопасност в края на пистата и пътеките за рулиране на летище София, който  ще започне веднага след затопляне на времето, съобщиха от столичния аеропорт. Летищната инфраструктура ще бъде ремонтирана без съществени прекъсвания на работата на аерогарата, като ремонтът ще се изпълнява на отделни участъци, за да може летището да продължи безопасната си работа.

 

Състоянието на пистата за излитане и кацане и на пътеките за рулиране се изследва чрез инженерно проучване с експертна помощ от Техническия университет в София и летище Мюнхен като са взети 22 технически проби от настилката, които да бъдат изследвани.

 

Тя е построена преди повече от 15 години и е подложена на значителни температурни амплитуди – от 35 градуса през лятото до минус 13 през зимата, което създава напрежение върху повърхността на настилката.

 

За този период хиляди самолети са преминавали многократно по пътеките за рулиране, като колелата им са минавали  на едни и същи места, което води до деформации и необходимост от ремонт.

 

 Предстои да бъдат модернизирани и указателните знаци за пилотите на самолетите, за да се подобри безопасността на операциите“, съобщи Лионел Можис, технически директор на „СОФ Кънект“.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed