20 Апр. 2024

Вие сте тук

Пловдив оглави германска класация  за градове за културно-исторически туризъм

09.01.2023

Пловдив е на първо място в класация на най-древните и автентични градове в Европа, публикувана от една от водещите германски туристически платформи reisereporter.de

В статия,  озаглавена „Потънали в история: това са най-старите градове в Европа“, авторът на класацията Жасмин Кройлич споделя, че „приключения между разкопките са своеобразно връщане назад във времето“ и изброява осемте места в Европа, където това усещане е най-силно.

Безспорен фаворит в класацията е Пловдив, за който се споменава, че е „най[1]старият град в Европа, основан около 6000 г. пр.н.е.“ Като основни акценти са представени: археологическият комплекс Небет тепе с останки от тракийско селище, римският стадион и античен театър както и старият град, който е със защитен статут. Споменава се и че заради своето културни[1]историческо наследство през 2019 г. е бил и Европейска столица на културата.

Останалите градове в класацията са: (2) Аргос, Гърция, (3) Генуа, Италия, (4) Атина, Гърция, (5) Ханя, Гърция, (6) Ларнака, Кипър, (7) Лисабон, Португалия и (8) Кадис в Испания.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed