23 Апр. 2024

Вие сте тук

Париж – най-търсената градска дестинация в света

23.01.2023

Столицата на Франция Париж в момента е най-търсената градска дестинаци в света. Това показва най-новото проучване на Световния съвет за туризъм и пътувания  (WTTC).

 

В проучването, проведето с партньорството на Oxford Economics, се анализират такива ключови показатели като принос на пътуванията и туризма към БВП, заетост на населението и разходи на туристите. В проучването са анализирани показателите на  82 града в цял свят.

 

Според данните на проучването градските пътувания се завръщат и отново набират популярност след ковид пандемията, в резултат на която туристите предпочитаха по-слабо населени крайбрежни и селски региони.

 

Париж получи „короната“, благодарение на приходите от туризъм, които през 2022 г. възлизат на близо 36 млрд щатски долара като пряк принос към БВП на града.

 

Според прогнозите на WTTC обаче още до края на 2023 г. Париж ще отстъпи първото място на Пекин, а през следващите 10 години ще падне до трето място, макар че приходите от туризъм за града ще надхвърлят 49 млрд щатски долара.

 

В момента Пекин е втори по популярност град в света с около $ 33  млрд долара. Според прогнозата на експертите обаче се очаква приходите от туризъм в китайската столица през следващите 10 години да нараснат повече от два пъти, достигайки  впечатляващите $77 млрд.

 

Големите градове като Лондон, Париж и Ню Йорк ще останат световни туристически центрове, но в близките години ще бъдат изпреварени от Пекин, Шанхай и Макао, смята президентът и главен директор на WTTC Джулия Симпсън.

 

Секторът на туризма и пътешествията в Орландо, често наричан световна столица на тематичните паркове, се оценява на 31 млрд долара. Но въпреки очаквания ръст на приходите до 42 млрд долара до 2032 г. се прогнозира, че той ще заеме едва четвърта позиция сред най-големите градски дестинации.

 

След големите инвестиции в туристическия сектор, благодарение на които през миналата година приходите от туризъм и пътувания достигна 30 млрд долара в Шанхай, се очаква делът на туризма да се увеличи значително, достигайки в 10-годишен период 71 млрд долара. Това ще изведе града на втора позиция след Пекин, прогнозират експертите.

 

Единствено Лас Вегас в списъка на 10-те най-търсени дестинации ще запази своето място, оставайки на твърда пета позиция. През миналата година туристическият сектор в дестинацията възлиза на 32 млрд долара и се очаква до 2032 г. да нарасне до 36 млрд долара.

 

Туристите винаги ще имат любими градове, които посещават отново и отново, но ще видим и нови, които ще поемат предизвикателството и може да изместят традиционните фаворити, каза още Симпсън.

 

Други градове, които в момента не влизат в първата десетка, но демонстрират значителен ръст като бързо развиващи се дестинации, са столицата на Полша – Варшава, и китайският курорт Сания.  Във Варшава приносът към БВП на града е нараснал с 14,4% в сравнение с  предковидната 2019 г.

 

Курортът Сания, който през последните години набира популярност, за същия период е спечелил с 10,2% повече приходи, а туристическият сектор в града достига невероятните 43,6% от общата икономика.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed