16 Апр. 2024

Вие сте тук

От 3 до 10 евро входна такса във Венеция

01.07.2022

Венеция е първият град в света, който въвежда подобна такса

 

 

Туристите, които не планират да пренощуват в хотел във Венеция, ще трябва да се регистрират предварително и да заплатят „входна такса“ между 3 и 10 евро на човек. Таксата ще зависи от сезона и броя на туристите, които планират да посетят града същия ден, съобщиха световните медии. Новината съобщи съветникът по туризъм на Венеция Симоне Вентурини на пресконференция в петък. Целта е да се намалят туристическите пикове, като се накарат хората да резервират  присъствието си предварително.

 

Предварителните резервации ще се правят онлайн, като подробностите ще бъдат обявени тази есен, а мярката ще влезе в сила от 16 януари 2023 г. Ще има също намалена такса, както и хора, които са освободени от заплащането й – деца, собственици на жилища в града, онези, които посещават роднини, хора с увреждане и др. категории.

 

Гостите на хотели няма да плащат входна такса, тъй като ще платят туристическа такса в хотела, в който отсядат. Градските власти на Венеция посочват, че това не е система за правене на пари, а за управление на туристическите потоци.

 

Приходите от входната такса ще отидат за намаляване на данъците на венецианците, в чиято такса смет влиза и извозването на боклука, оставян от туристите. Входната такса ще важи за историческия център на Венеция и следните острови: Лидо ди Венеция, Пелестрина, Мурано, Бурано, Торчело, Сант'Еразмо, Мацорбо, Мацорбетто, Виньоле, С. Андреа, Ла Чертоза, С. Серволо, С. Клементе и Повелия.

 

Глобите за нарушенителите ще варират от 50 евро до 300 евро.

 

Ежегодно Венеция се посещава от около 20 млн туристи, голяма част от които не отсядат във Венеция. Вместо това се настаняват в близки градчета, откъдето пристигат с корабчета и влакове.

 

Новата такса ще засегне и туристите от круизните кораби, които слизат на брега за няколко часа и се връщат за нощувка на кораба.  През 2019 г. броят на круизните туристи надхвърли 1,6 млн души.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed