18 Апр. 2024

Вие сте тук

ОБТ: заповедта за карантина изправи на нокти туроператорите

14.03.2021

 Налагането на задължителна карантина за пристигащите от Африка гилотинират опитите на туроператорите да възстановят дейността си за възстановяване на дейността им и поражда отново недоверие и страх у потребителите на туристически услуги. 

 

Това се посочва в становище на Обединение „Бъдеще за туризм В специално писмо туроператорите от обединението изразяват недоумение и решителен протест срещу запозевда за  10-дневна карантина, последвана от PCR-тест за влизащите от Африка пътници.

 

Документът, издаден в петък вечер, ни сварва неподготвени и изправя пред стрес всички туроператори, които извършват изходящ туризъм, се посочва в декларацията. Туроператорите поясняват, че подобни решения, налагани неочаквано без гратисен период, водят огромни загуби за икономическите субекти в бранша и  конфронтация с клиентите. Те припомнят, че са обяснили това както в писма, така и в лични срещи с представители на министерството.


Туроператорите смятат заповедта за необосновата, тъй като през последните три месеца, през които се организират чартъри до Занзибар, резултатите от тестовете са били отрицателни и само за един от тях е имало съмнения.


Туроператорите припомнят, че нигерийският и южноафриканският варианти на вируса вече циркулират в Европа, и ако здравните власти искат да предпазят населението, би трябвало да приложат заповедта и за пътниците, пътуващи по редовните линии, особено Великобритания, Испания и Португалия и др. Заповедта не е прецизирана и по отношение на лицата с поставени две ваксини. Те също ли подлежат на карантина. Карантинирането обрича планираните и предплатени пътувания освен до Занзибар, но и до други дестинации – Кения, Египет, Мароко и Тунис, които бяха очаквани от клиентите, се посочва в документа.


"Категорично протестираме срещу налагането на подобни забрани, които влизат в сила без необходимия гратисен период, в който да се преструктурираме и поне малко да намалим загубите си. Настояваме за премахване на карантината за лица с отрицателен PCR-тест. Считаме, че заповедта няма да постигне очаквания здравен ефект, но със сигурност ще доведе до катастрофални психологически и икономически последствия", посочват туроператорите от ОБТ.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed