19 Апр. 2024

Вие сте тук

Нощните клубове ще получат помощ за м. март

25.02.2021

Помощ по схемата 75/0 ще получат през март нощните клубове, които за разлика от ресторантите остават затворени до 1 април. Това съобщи Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА( след среща на ръководството на организацията със  социалния министър Деница Сачева.

 

Помощта по програмите ще бъде удължена до края на юни.

 

От БХРА са поставили въпроса за създаване на изцяло нова схема за помощ специално за хотелиерския сектор. Това е бранш, който официално работи, но всъщност не може да извършва реална дейност заради мерките, предприети за ограничаване на епидемията от COVID-19, е подчертал председателят на БХРА Георги Щерев. Новата схема, която предлага бизнесът, предвижда помощите да се предоставят, отчитайки спада на приходите на хотелите за даден период, а не  оборота в сравнение с оборота за предходен период.

 

В тези случаи най-засегнатите ваканционни места за настаняване и хотелите в по-слабо посещаваните дестинации ще получат повече финансова подкрепа, а тези, които реализират добри обороти - по-малка, е обяснил Щерев. Идеята е, ако оборотът е паднал от 100 на 60 на сто от обичайното за периода, хотелиерите да бъдат подпомогнати с 30 на сто от спада - тоест с 30 на сто от 40 на сто от обичайния им оборот.

 

Сред проблемите, които са били засегнати на срещата, е било и забавянето по схемата 80/20 заради нуждата от европейско одобрение за допълнителните 280 лева към обичайната мярка 60/40. Според бизнеса е необходимо отсега да се предприемат мерки за отпадане на PCR тестовете за сезонните работници от трети страни като Украйна например и да бъдат подписани двустранни спогодби. От бранша настояват да отпадне и изискването за легализация на дипломите на сезонно наетите работници от трети страни, тъй като това е излишна бюрократична мярка и оскъпява процеса.

От бизнеса настояха и да се помисли за решение на проблема, който имат фирмите, които освен хотелиерски развиват под шапката на една компания и други бизнеси, от които печелят, въпреки кризата. Заради общия оборот, при който няма реализиран спад, тези фирми не могат да получат компенсации от държавата, въпреки че хотелите им отговарят на условията, е обяснил председателят на варненската структура на БХРА Павлин Косев.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed