28 Март 2024

Вие сте тук

Нонсенс: Френското шампанско трябва да си смени името в Русия

06.07.2021

След като според нов руски закон „шампанското“ може да е само местно

 

Руснаците може да се лишат от любимото си шампанско след необмислено приет нов закон, приет в Русия и подписан от президента Путин.

 

Според него пенливите вина, произведени във френската област Шампан, които са единствените, имащи право да носят името „шампанско“, ще трябва да сменят името си.

 

Отсега нататък това име може да се дава само на пенливи вина, произведени в Русия, съобщи руското издание РБК. Причината е, че в Русия защитата на  наименования за произход включва само местните вина и не обхваща вносните.

 

Така се оказва, че името „шампанско“, прието в 120 страни в света, не се признава в Русия.

 

Френският комитет по шампанското вече изрази протест по този повод.  Законът предвижда освен смяна на името и ново сертифициране на тези вина. В бъдеще ще трябва да се наричат „пенливи“ и няма да имат право да се именуват „шампанско“.

 

Въпреки че оригиналното шапанско не е по джоба на повечето руснаци, а големият производител Moet Hennessy се огъна пред новите условия и ще изпълни новите изисквания, писаха руски медии.

 

"Шампанско" се нарича само пенливо вино, произведено във френската провинция Шампан. Технологията за производство е базирана върху метода на шампанизиране, според който виното ферментира по определен начин. За приготвянето му могат да се използват само три сорта грозде: шардоне, пино мение и пино ноар. Отлежава от две до шест години.

 

Това, което звучи като нескопосан виц, всъщност е апотеоз на философията на руския протекционизъм и демонстративно пренебрежение към международните закони, коментира саркастично "Дойче веле". Изданието припомня, че ексклузивното право на винопроизводителите от Шампан върху бранда "шампанско" защитава не само географското наименование, но и култивираното в продължение на столетия майсторство на местните производители, залегнало във Версайския договор през 1919 г.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed