29 Март 2024

Вие сте тук

Над 30 млн лв ще получат за иновации и растеж малки и средни предприятия

06.10.2022
Снимка: 
Министерство на туризма

 

30,6 млн. лв. е общата сума, която туристическият бизнес в България може да получи след отваряне на втората мярка за бизнеса по ПВУ по линия на Министерството на иновациите и растежа.

 

Средствата са насочени към малките и средните предприятия, включително в сектор туризъм. По процедурата за ИТ решения българските компании могат да получат грантове от 3000 лв. до 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране. Със средствата ще могат да се покриват разходи за създаване на корпоративни уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, дигитален маркетинг, връзки с клиенти, системи за бизнес анализи, онлайн обучения на служители и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за споделяне на информация.

 

Ще се финансират още повишаване на киберсигурността, както и софтуер за оптимизиране на управленските решения, защита на информацията в локални мрежи и др. С мярката предприятията в страната ще могат да подобрят дигиталния си маркетинг и информационната си сигурност.

 

Как да се подобри информираността на туристическия бизнес относно възможностите за финансиране чрез европейски средства обсъдиха на работна среща министърът на туризма д-р Илин Димитров и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, съобщи пресцентърът на Министерството на туризма.

 

Министър Димитров аргументира нуждата от повече обучителни събития и информация, като посочи, че в туризма работят над 150 хил. души, 7% от БВП идват от сектора пряко, 13 на сто непряко, а предприятията са основно малки и средни. „Ето защо слоганът „Големите пари за малкия бизнес“ на Министерство на иновациите е толкова реален и за туризма. Държавата трябва да е по-активна в популяризирането на възможностите за финансиране“, коментира министър Димитров.

 

През последните седмици са организирани над 10 мобилни приемни в страната, включително няколко форума с бизнеса, на които е било разяснено по кои процедури могат да кандидатстват микро-, малките и средни фирми.  Само по линия на МИР по Плана за възстановяване има предвидени 600 млн. лв. до края на годината за МСП, съобщи министър Пулев.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed