19 Апр. 2024

Вие сте тук

Министър Димитров: Запазването на 9% ДДС за ресторантьорите е мярка срещу сивата икономика

13.08.2022

Запазването на ниската ставка от 9 процента ДДС за ресторантьорите е начин да бъдат повишени заплатите в туризма. За да бъдат повишени, трябва да се предприемат мерки срещу сивата икономика. Това заяви служебният министър д-р Илин Димитров по време на работно посещение на Черноморието.

 

“Деветте процента ДДС за ресторантьорите е точно такава мярка - тя бори сивата икономика и помага на ресторантите да излязат на светло. Така че запазването й в дългосрочен план е ключово,” заяви той, коментирайки  данни на Националния статистически институт за наетите лица и средната работна заплата за второто тримесечие на 2022 година. Според тях  най-ниска е средната брутна месечна заплата в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.

 

Служебният министър на туризма посети района на свлачището в близост до плаж „Моби Дик“ между Албена и Балчик, което разруши плажен ресторант и затрупа двамата му наематели. Заедно с областния управител на Област Добрич Здравко Здравков те отидоха до мястото, за да се запознаят на място със ситуацията и с предприетите мерки.

 

Свлачището не е на територията на курортния комплекс Албена, не застрашава живота на плажуващите и не създава дискомфорт, тъй като не е навлязло на територията на плажа, подчерта министърът.

 

Свлачищата изискват сериозен финансов ресурс и планиране и според министъра това не може да се направи през трите месеца на служебното правителство. Според него обаче, за да има България качествен туризъм, трябва да има добре укрепен и благоустроен бряг.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed