25 Апр. 2024

Вие сте тук

Малта – най-засегната от пандемията европейска дестинация

03.07.2021

Малта, където  спадът на нощувките е 80%, е най-засегнатата от ковид-пандемията държава в рамките на Европейския съюз, показват данни на EUROSTAT в последния публикуван доклад.

 

Веднага след Малта се нареждат Испания, Гърция, Португалия и Унгария, като всяка от тези държави отбелязва спад с повече от -60%. От друга страна Дания и Холандия отчитат най-ниския недостиг сред  страните-членки на ЕС, отбелязвайки спад до - 36%.

 

Туризмът е спаднал със 78 процента в Испания, поставяйки страната на второ място в списъка на държавите, засегнати от пандемията. В Гърция спадът е 74%, докато Португалия е 70%, а Унгария е достигнала ниво от 61%.

 

 

 

Общо за ЕС броят на нощувките е спаднал с 61% от април 2020 г. до март 2021 г., което представлява 1,1 милиарда туристи, докато 12 месеца преди пандемията е имало 2,8 милиарда туристи.

 

Най-голям спад на чуждестранни туристи се отчита отчита в Испания – 90%, следвана от Румъния с -89% и Унгария и Финландия с -88 на сто. Чехия също отбеляза значителен спад от -87%.

 

България е с около 60% спад заедно с Австрия, Словакия и Белгия, показват данни на Евростат.

 

Вътрешният туризъм се е увеличил в Словения с 25%, а в Малта с 20%. И все пак това увеличение не беше достатъчно, за да балансира рязкото намаляване на международния туризъм.

 

С 20 млн туристи по-малко Испания е сред най-тежко засегнатите от пандемията държави. Още през август 2020 г. испанското правителство одобри фонд от 14 445 милиона евро в опит да подпомогне 111 080 компании да се възстановят от щетите, причинени от пандемията, след като туризмът в Испания рискува да загуби повече от 40 милиарда евро поради коронавируса.

 

Италия пък е загубила до 120,6 милиарда евро и е претърпяла 51% спад на брутния вътрешен продукт през миналата година. В резултат 337 000 души, работещи в туристическия сектор, са останали без работа.

 

Гърция, друга тежко засегната дестинация, получи 800 милиона евро от Европейската комисия в опит да съживи туристическия сектор в страната след пандемията.

 

Европейската комисия отпусна 202 милиона евро за съживяване на туризма в Хърватия.

 

 От друга страна туристическите агенции в Полша наскоро съобщиха за взрив на интереса към международния туризъм. Според статия, публикувана от полския ежедневник Rzeczpospolita, резервациите в Полша са се увеличили с 32% в сравнение с периода преди пандемията.


 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed