03 Май 2024

Вие сте тук

Lonely Planet кани в най-тайнствените места на планетата

29.03.2011

Zanzibar

И до днес на планетата Земя могат да се открият места, обвити с тайнственост, места, за които има много митове и легенди и които привличат хиляди посетители всяка година. Издателство Lonely Planet публикува топ-10 на най-загадъчните места, които привличат туристите не само с невероятните си пейзажи, но и с исторически и културни ценности.

Остров Занзибар е на първо място в класацията. Островът е разположен ана източното крайбрежие на Африка край бреговете на Танзания. Средневековният град-държава, преживял разцмет между XII и XVI век, е известен с това, че оттук някога са тръгвали арабските фелуги, натоварени с роби, злато, слонова кост и ценна дървесина за страните от Арабския полуостров.

Арабското влияние е ароматът на подправки все още присъстват на острова, отбелязва списанието.

Красивата легенда за митичния град Елдорадо (El Dorado), възникнала през XVI век сред испанските конкистадори, е на второ място. Според легензите индианските вождове (los caciques Muiscas) имали обичай да се посипват в ранни зори със златна пудра, след което да се къпят във водите на езерото Гуатавита (Guatavita). Именно легендата стана причина за саотправяли към дивата селва в търсене на златния град Елдорадо. Езерото Гуатавита в Колумбия и до днес е сред най-популярните места сред туристите.

KIng's Valley Egypt

Долината на царете в Египет е на трета позиция. На западния бряг на Нил се намира мястото, където са погребани египетските фараони. До ден днешен погребалните места привличат вниманитео на изследователите и пътешествениците от цял свят, въпреки че най-ценните находки се намират в Египетския музей в Кайро. До сих пор гробницы и захоронения, мумии и украшенные золотом саркофаги продолжают притягивать внимание исследователей и путешественников со всего мира. Именно в Долината на царете е прочутата гробница на Тутанхамон. А мястото е едно от най-прочутите места сред археологическите разкопки в света.

Митът за древната столица на Арморика /Бретан/ град Кер Ис (Ys), изграден на брега на залива Дуарнене (Douarnenez) от крал Градлон (Gradlon) за дъщеря си Дахут (Dahut), е на четвърто място. Преди да построят града, жителите изградили дига, в чиято стена имало тайна врата, чийто ключ пазел кралят. Според легендата прекрасната Дахут откраднала ключа от баща си и отворила вратата. Морето заляло града, но Градлон и дъщеря му успели да се спасят на гърба на морски кон. Когато бащата научил истината, той хвърлил дъщеря си в морските води, където тя се превърнала в русалка.

Troja

На пето място остава легендарната Троя, разположена в северозападната част на Мала Азия. Откриването на града XIX век се свързва с името на Хенри Шлиман. Днес всеки желаещ може да се разходи из улиците на града, да види Троянския кон и да поседне на каменните стъпала на амфитеатъра.

karakorum

Следващо тайнствено място в списъка е Каракорум (Karakorum), град, който през XIII век е бил столица на Монголската империя. Именно тук пристигали владетели и посланици на мюсюлмански, будистки и христиански държави, тук са решавани въпросите за военните походи в Азия и Европа. Каракорум се споменава и в китайските летописи и в записките на Марко Поло.

Мразеният от римлятине Картаген, който днес е на територията на Тунис, е на седма позиция. Във времената на своя разцвет той дори е превъзхождал Рим, което съвсем не се харесвало на римските императори. След войни столицата на най-голямата държава в Западното Средиземномория е била разрушена през III век преди н.е. Днес туристите могат да се любуват единствено на руините на величествените храмове, терми и жилища.

timbouctou

Град Тимбукту (Timbouktou) е ислямски духовен център, който някога бил на територията на Централен Судан, а днесн е в Мали. В старинните медресета са се обучавали жителите и са се писали манускрипти, които днес се съхраняват в музеи. През XV век Тимбукту, който заема осмо място в десятката, се превръща в оживен център за търговия със злато и сол. След търговците в града идват и арабски учени и книжовници. Златният век обаче продължава кратко - през 1591 г. Градът е завзет от мароканския султан, а по-късно многократно е нападан от берберските племена.

 

Предпоследно място в списъка на Lonely Planet заемае митичниятостров Авалон (Avalon) на крал Артура. Според средновековните хроники на този остров е изкован мечът на крал Артура, а впоследствие след последната си битка с надежда за изцеляване дошъл и самият крал.

Последен в списъка е свещеният град Шамбала (Shambhala), който според описанията е в Тибет. В града са имали право да влизат само високопоставени духовници. Различните изследователи отдавна безуспешно се опитват да открият местоположението на митичния град. Дотогава туристите могат да посетят град Жонгдиан (Zhongdian) на границата с Тибет, който според описанията прилича най-много на Шамбала.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed