28 Март 2024

Вие сте тук

Липсата на споразумение по Брекзит може да струва милиарди на туристическия сектор

08.03.2019

Специалистите от туристическия сектор прогнозират, че туризмът може да изгуби милиарди през следващите пет години, ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, предаде Ройтес.


Планирано е Лондон да излезе от блока на 29 март, а двете страни все още на са постигнали взаимноприемливо споразумение.
Представители на туристически компании на международното туристическо изложение Ай Ти Би (ITB) в Берлин казаха, че много туристи изчакват да видят какво ще се случи с визите, застраховките и дали ще им трябват международни шофьорски книжки за шофиране в страните от ЕС.


Брекзит е безпокойство, каза пред репортери Марк Оукъщром, главен изпълнителен директор на Експидиа (Expedia). Той допълни, че има значително забавяне на растежа на резервациите на полети от и до Великобритания за периода след 29 март.


Според консултантската компания Оксфорд икъномикс (Oxford Economics) липсата на споразумение по Брекзита може да предизвика спад от 5 процента на пътуванията извън Великобритания и туристическите посещения на британците през 2020 година. Компанията за пазарни проучвания Юромонитор (Euromonitor) отбеляза, че липсата на споразумение може да намали разходите на британците в чужбина с 5,3 милиарда долара между 2019 и 2025 година.


Керълайн Бремнър, шеф на отдела за туристически проучвания в Юромонитор, каза, че туристическите оператори се опитват да насърчат ранните записвания с гъвкави схеми за разпращания, ниски депозити и безплатни места за деца, а някои дестинации като Гърция са намалили цените.


Испания, най-популярната дестинация за британските туристи, се очаква да отчете най-голяма загуба от липсата на споразумение по Брекзита, което може да я лиши от над 1 милиард долара в периода 2019-2025 година според Юромонитор.


В опит да защити сектор, който покрива около 12 процента от икономиката на страната, Испания одобри миналата седмица декрет, гарантиращ на живеещите в страната британци и туристи достъп до здравни услуги за определен период от време.


Турция, чийто туризъм се възстановява след бомбените атаки през 2016 година, се опитва да се наложи като дестинация с отлично съотношение цена-качество, а Тунис изпраща делегация на туристическо изложение в Лондон следващия месец.


Британският туристически сектор също се опасява, че европейските туристи ще избягат. Британската туристическата агенция Визит Бритън (Visit Britain) предупреди през февруари за рязък спад на самолетните резервации за периода след 29 март.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed