24 Апр. 2024

Вие сте тук

Кварталът на червените фенери в Амстердам се мести в 5-етажен еротичен център?

14.06.2021
Снимка: 
Amsterdam.info

След месеци локдаун Амстердам се готви за приток от туристи. Холандската столица взима допълнителни мерки за осигуряване на дистанция между туристите в най-популярните зони. И тъй като спазването им е най-трудно в квартала с червените фенери, по разпореждане на кмета на града Фемке Халсем се предвижда той да се пресели в 5-етажен еротичен център с барове и места за забавления, писа The Guardians.

 

Кметът предупреди, че няма да допусне връщане на модела преди пандемията – масово струпване на хора и създаване на проблеми от страна на туристите. Онези, които възнамеряват да се напиват и да буйстват, облечени в костюми със сексуален подтекст, не трябва да намерят място в центъра на града.

 

Кварталът на червените фенери и легализирането на леки наркотици превърна тази част на Амстердам в притегалетен център за пияни туристи, търсещи развлечения в секс шопове, стиприйз-клубове и др. обекти на секс-индустрията. През 2018 г. над 19 млн туристи са препълвали тесните улички от XVII век, а жителите отдавна се оплакват, че това прави живота там непоносим.

 

Туристите, които уважават Амстердам и неговите жители, винаги са били добре дошли, посочват в кметството, което акцентира върху културните обекти и прояви. Като част от мерките ще бъде увеличен броят на полицаите, които ще следят за спазването на реда. През почивните дни някои от улиците ще бъдат затворени за автомобили, а краткосрочно пребиваващите туристи ще бъдат допълнително проверявани, пише изданието.

 

Туристите ще бъдат предупредени, че временната забрана на алкохол, райски газ и използване на клаксоните на автомобилите може да стане постоянна, когато концентрацията на хората стана прекалено висока.

 

Във връзка с новите мерки общината стартира кампания за повишаване на информираността на туристите чрез печатни плакати и онлайн информация.

 

Още през 2020 г. общинските власти в Амстердам планираха да забранят на туристите да посещават 166 кофи-шопа, продаващи канабис. Решението бе взето, след като проучване показа, че 58% от чуждите туристи идват в холандската столица предимно заради леките наркотици.

 

В рамките на мерките се планира изграждането на пететажев „еротичен център“ извън града с два бара, 100 помещения за еротични развлечения и затварянето на сегашния Квартал на червените фенери.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed