19 Апр. 2024

Вие сте тук

Kohl & Partner: София няма нужда от нови хотели

22.04.2015

Броят на пристигащити в София най-после започна да се увеличава след няколко години спад и стагнация. Това показва  доклад на консултантската компания а Kohl & Partner Hotel & Tourism Consultancy International за състоянието на хотелския пазар в столицата. Дали обаче сме се оттласнали от дъното или това не е трайна тенденция, ще покаже бъдещето, коментира Андри Гриби, водещ експерт в Kohl & Partner.

 

Цената на нощувките в софийските хотели остават най-ниски в Европа, показва популярният индекс  на търсачката на хотели Trivago. Данните са за декември 2014 г., но с голяма степен на вероятност не са се поменили и днес.

 

Най-скъпи  в  рамките на ЕС са хотелите във Виена, където нощувката струва 130 евро. На второ и трето място са съответно Прага и Истанбул. На другия полюс е София с 57 евро за нощувка. Малко по-скъпи са Варшава и Букурещ, където нощувката в хотел е съответно 60 и 67 евро.

 

Средна цена на нощувка в хотел в Европа:

Виена 130

Прага 102

Истанбул 94

Будапеща 76

Атина 72

Рига 72

Букурещ 67

Варшава 60

София 57

 

Основна причина за ниската цена на столичните хотели е диспропорцията между търсене и предлагане, констатират от Kohl & Partner. Според експертите на компанията въпреки нарастването на броя на нощувките в столицата като цяло, това реално не е довело до положителна промяна на хотелския пазар заради увеличаването на легловата база.

 

Броят на леглата в София продължава да се увеличава, заради което средната цена на нощувка намалява през годините, вместо да се вдига. Това е много тревожна тенденция, коментира Андре Гриби от консултантската фирма.

 

Според него София няма нужда от нови хотелски проекти, а от подобряване на продажбите.За това  ще допринесат държавната политика, както и координираните усилия на хотелиери, ресторантьори и всички заинтересовани страни.

 

Изграждащите се, но недовършени проекти с нищо няма да подобрят състоянието на столичния пазар. Уговорката е, че голяма част от тях едва ли ще бъдат завършени, с изключение на Милениум център, който едва ли ще окаже решаващо влияние на пазара, коментира Андре Гриби.

 

Средната продължителност на престоя на туристите остава твърде кратка. През последните няколко години тя винаги е била между 1,71 и 1,78 нощувки,  показват данните на статистиката. Според Андре Гриби основен недостатък е, че доминират бизнес пътуванията през седмицата, докато през уикендите и летния период хотелите остават празни.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed