16 Апр. 2024

Вие сте тук

Испания отвори границите си за ваксинираните туристи

07.06.2021

От днес Испания отваря границите си за ваксинирани туристи от цял ​​свят, надявайки се притокът им да съживи туристическия сектор, пострадал от пандемията на коронавируса, съобщи Франс прес.

 

"Испания е безопасна дестинация", заяви министърът на здравеопазването Каролина Дариас, добавяйки, че страната е "в процес на възстановяване на световното си лидерство в туризма". Неваксинираните европейци - които в момента могат да влязат в Испания с отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 часа, от днес  ще могат да влизат и с антигенен тест.

 

Засега Великобритания  - най-големият туристически пазар за испанците,  не е извадила Испания от списъка си с рискови държави. Това означава, че британците ще трябва да бъдат подложени на карантина при завръщането си у дома, както и да плащат за PCR тест.

 

Британците са най-многобройните чужди туристи в Испания - през 2019 г. всеки пети пристигнал от общо 83,5 милиона влезли в страната са от Обединеното кралство.

 

Въпреки това туристическият сектор се надява на прилив на летовници от чужбина.

 

Според Хосе Луис Прието, президент на испанския съюз на туристическите агенти (Unav), има основания за оптимистични очаквания, тъй като през последните седмици са увеличават резервациите от Великобритания, Франция и Германия - трите основни пазара на Испания.

 

В цялата страна, от Коста дел Сол до Канарските острови, хотели и ресторанти се отварят отново след месеци на затваряне, а авиокомпаниите са възстановяват маршрутите си, отменени по време на разгара на пандемията.

 

Решението на Великобритания да остави Испания в негатинвия си списък  се определя от испанците като "разочароващо". Засега TUI отмени всички полети до Испания до 13 юни, а Лондон няма да преразгледа решението си за още три седмици.

 

Силно зависима от своята туристическа индустрия, Испания беше една от най-силно засегнатите от пандемията западни икономики, като през 2020 г. нейният БВП спадна с 10,8%. Испанското правителство си е поставило за цел да привлече 45 милиона чужденци до края на годината.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed