29 Март 2024

Вие сте тук

Еньовден в музея „Етър“

24.06.2022
Снимка: 
АЕК "Етър"

От днес до 26 юни в етнографский музей „Етър“ се провеждат Еньовденски празници, съобщиха от музея. Посетителите ще могат да преминат през Еньовденски венец, да се включат в играта с награди „По Еньводен с Радумко“, да се научат как се свиват момини китки, как се боядисва прежда с естествени багрила, как се приготвя натурална козметика с билки. На 25 юни са предвидени фолклорни изпълнения в пространството пред църквата в музея.

 

Днес ще бъде представена детската книга „Приказка за Еньовата буля, за други вълшебства и чудеса по Еньовден“. Посетителите ще могат да получат автографи от авторите на текста и илюстрациите – Стойка Кайракова и Мария Стоева.

 

Тази година празникът Еньовден в музей „Етър“ се отбелязва ритуално за 30 път. За някои издания съорганизатор на празника е Съюзът на билкарите в България. Негов председател през този период е Емил Елмазов, лечител, изследовател на старинни лечения и рецепти, създател на билкова градина „Билкария“ в Балкана. Музеят дълги години е място на Национални срещи на билкарите, на които се разискват теми, вълнуващи участниците.

 

 

Честването на Еньовден през годините:

 

  • Първият Еньовден е част от творческия фестивал Еврофест`93.
  • През 1996 г., по идея и с лично изпълнение на Емил Елмазов на поляната на музея е изработено „Слънце“ – с билки са направени 12 лъча, символизиращи връзката между вселената, природата и човека.
  • През 1997 г. музеят е домакин на Балканския декамерон, по време на който се дискутира темата за магията на любовта. Участват писатели от различни страни, между които и Йосиф Петров – по това време депутат в Народното събрание на Република България. Омаяни от темата, мястото и времето, очаровани от приема на публиката, хората на словото вдъхновено четат свои творби.
  • През 2007 г. спектакълът „Еньовден“ е представен пред делегация на ЮНЕСКО.
  • На 24 юни 2006 г. в музея е открита църквата „Свето Богоявление“ с училище – копие на храма в с. Радовци, Дряновско.
  • През 2003, 2005 и 2007 г. детско шоу „Игрите на баба и дядо“ са водени от бате Енчо (Данаилов) – популярен телевизионен водещ от този период, който празнува на музейната сцена имения си ден.
  • През 2013 г. и 2015 г. постановката „Нощта срещу Еньовден“, на фолклорен ансамбъл „Сивек“, събира овациите на публиката на вечерните си представления в музея. Спектакъл, проект на Сдружение „Фабриката“, ансамбъл „Сивек“ и „Етър“, е обявен за културно събитие на Габрово за 2014 г.
  • През 2014 г. „Еньовден в Етър“ получава специалната награда на журито на ХІ Международно туристическо изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново за устойчиво събитие в областта на културния туризъм.
  • През 2016 г., по време на Еньовденските празници, на посещение в музея е Дипломатическият корпус.
  • През 2017 г. на Еньовден са представени храната Розова зора и напитката Еньова омая.
  • През 2018 г. – проявите, посветени на Еньовден в музей „Етър“, започват още на 22 юни с двудневен „Фестивал на фестивалите”, по време на който са направени 19 презентации за празници и фестивали, посветени на храната, които се провеждат в различни части на България.
  • През 2019 г. посетителите в музея научават как да приготвят сами качествен крем и да се погрижат за здравето на своята кожа. Идеята е да се изследва ролята на билките в козметиката
  • През 2020 г. се провежда „Бай, бабо, ле“ – събитие от инициативата „Еньовден: билки и баилки“. Посетителите научават интересни практики за лечение и коя билка за каква болест се ползва. Билките и баилките са от голямо значение за лечебните практики в миналото. Вярва се, че има треви, които да те излекуват дори от нежелана обич.
  • За Еньовден през 2021 г. се провежда ритуал по напяване на момини китки. От екипа на музея призовават: „Ако не сте омъжена, но го желаете и сте любопитна с кого ще минете под венчило, участвайте в ритуала по напяване на момини китки“.
Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed