29 Март 2024

Вие сте тук

Eвропа обещава бонуси за руските туристи, стресната от отлива

12.03.2015

 

Няколко европейски държави обещават бонуси и облекчения за руски туристи, стреснати от опасността за техния отлив.

 

Най-малко два български курорта – Албена и Слънчев бряг, предлагат намаления до 30-40% за туристите от Русия, съобщиха в началото на седмицата руските медии, позовавайки се на местни туроператори. „Битката за туристи по български: отстъпките за ранни записвания ще се удължат то април“,  писа официалното издание на руския туризъм.

 

В курорта "Албена" очакват да наваксат забавените темпове в записванията на руски туристи за новия сезон с отстъпка от 30 на сто в цените за почивка, потвърдиха новината и от морския ни курорт.  "Албена" ще представи офертите си за идващото лято на двете големи туристически борси - INTOURMARKETи MITT, които се откриват на 14 и 18 март в Москва, съобщи БТА, цитирайки Красимира Стоянова, старши мениджър "Маркетинг и продажби" в комплекса. Руските летовници ще бъдат привличани с новия аквапарк и със здравословното хранене в заведенията на курорта.

 

Въпреки предприетите мерки за спасяване на сезона руските туроператори не са оптимисти. Причината е, че вместо чартъри много туроператори ще разчитат на блок-места в полетите на редовните превозвачи, а полетите от някои региони практически са сведени до минимум. Те опровергават официалните данни за минимален спад на руските туристи, подчертавайки, че туристопотокът е намалял 3-4 пъти.

 

Първи, както обикновено, реагираха Турция и Египет. Египет  безвизов режим за  руските туристи, а Турция дори обяви, че ще им позволи да влиза в страната без задграничен паспорт, като визите се издават при влизане. По данни на руската статистическа служба Росстат през 2014 г. Турция е била посетена от над 3,3 милиона руснаци.

 

Европа не остана по-назад, стремейки се да не изостава от конкуренцията. Кипър обяви, че възнамерява да подкрепи руските туропертори и ще предложи специални цени на руския пазар, стана известно още в началото на годината. През миналата година островната държава е била посетена от около 630 хил. руски туристи. За тази година Кипър възнамерява да увеличи броя им с поне още 20 хил.

 

Сезонни намаления за руски туристи ще предотави и Гърция, където обещават да замразят цените за предстоящия сезон.

 

Големи хотелски компании в Италия и Чехия също обявиха, че предоставят значителни сезонни намаления на туристите от Русия. Хотелите във Франция също се опитват да стабилизират продажбите чрез големи намаления. Испания, влязла в първата тройка на най-популярните държави за руските туристи, също не остава по-назад, обещавайки промоционални условия за гостите от Русия.

 

До края на месеца се очаква и Хърватия да съобщи за подобни стъпки, информираха руските медии, цитирайки представители на Асоциацията на туроператорите на Русия АТОР.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed