29 Март 2024

Вие сте тук

Документи за български визи ще се подават онлайн скоро

16.02.2022

До два месеца ще започне онлайн подаването на документи за български туристически визи. Това съобщи Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), цитирайки зам.-външният министър Велислава Петрова. Тя е съобщила това на среща с представители на хотелиерската организация и парламентарната Комисия по туризъм.

 

Първоначално ще се започне с въвеждане на онлайн процедурите в по-натоварените дипломатически служби, а до края на годината, ще бъде въведена и във всички служби по света, обясниха Петрова и началник отдел „Национален визов център“ Иван Мотев. Именно настояването част от процедурите по издаване на туристически визи да се прехвърлят онлайн бе и един от въпросите, изпратени от БХРА в парламента по повод заседанието на Комисията, припомнят от професионалната организация.

 

Към момента това е максимумът, който може да бъде направен и заради ангажиментите, поети от страната ни като кандидат за Шенгенското пространство и част от предприсъединителния ни договор към ЕС. Според депутати пълна промяна на процедурата  може да се случи най-рано през 2025 – 2026 г.

 

Не било възможно и предоставянето на безплатни визи на деца до 16 г., както и на възрастни над 55-годишна възраст.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed